• Scriptie nakijkdienst
 • Ervaren taalkundigen
 • Binnen 24 uur

Zoeken naar academische artikelen in 7 stappen

Gepubliceerd op 7 maart 2023 door R. van Ravenstein

Citeer dit artikel

Zoeken naar academische artikelen zal je als student of onderzoeker vaker moeten doen. Je hebt immers doorgaans informatie uit andere onderzoeken nodig voor je eigen onderzoek. Lees hoe je in 7 stappen kunt zoeken naar academische artikelen.

De 7 stappen

 1. Breng het onderwerp of de onderzoeksvraag in kaart: voordat je start met het zoeken naar wetenschappelijke artikelen, is het essentieel om een ​​duidelijk beeld te hebben van het onderwerp of de onderzoeksvraag die je wilt onderzoeken.
 2.  

 3. Kies een database: Er zijn veel (open access) academische databases waar je academische artikelen kunt raadplegen. Sommige databases hebben een specifieke focus op een bepaald werkveld, bijvoorbeeld geneeskunde. Enkele populaire academische databases zijn Google Scholar, PubMed, JSTOR en Scopus.
 4.  

 5. Verfijn de zoekopdracht: Nadat je een database hebt geselecteerd, kun je trefwoorden en Booleaanse operatoren gebruiken om de zoekopdracht te verfijnen. De zoekwoorden moeten relevant zijn voor je onderzoeksvraag en sleutelbegrippen en uitdrukkingen bevatten die verband houden met het onderwerp. Booleaanse operatoren zoals “AND”, “OR” en “NOT” kun je inzetten om zoektermen te combineren of juist uit te sluiten.
 6.  

 7. Zoekresultaten bekijken: Nadat je de zoekopdracht hebt uitgevoerd, verschijnt een lijst met artikelen die overeenkomen met je zoekcriteria. Scan de titels en samenvattingen om artikelen te vinden die relevant zijn.
 8.  

 9. Evalueer bronnen: Niet alle bronnen zijn mogelijk even betrouwbaar. Peer reviewed artikelen die zijn gepubliceerd in gerenommeerde academische tijdschriften worden beschouwd als betrouwbaar. Je kunt ook de publicatiedattum van het artikel, de autoriteit van de auteur en de reputatie van de uitgever controleren om erachter te komen in hoeverre de informatie in het artikel als betrouwbaar kan worden beschouwd.
 10.  

 11. Toegang tot artikelen: De artikelen die je hebt geselecteerd, kunnen open access (gratis toegankelijk) zijn of kunnen zich achter een paywall (tegen betaling) bevinden. In sommige gevallen kun je met de logingegevens van je onderwijsinstelling artikelen achter een paywall alsnog gratis raadplegen.
 12.  

 13. Lees en analyseer artikelen: Lees tot slot de artikelen die je hebt geselecteerd en analyseer ze om te bepalen hoe ze kunnen bijdragen aan je eigen onderzoek. Maak aantekeningen en noteer belangrijke punten om je te helpen de informatie samen te vatten.

Naar academische artikelen verwijzen

Vergeet niet om in je eigen onderzoek correct te verwijzen naar de werken van andere onderzoekers die je hebt gebruikt. De meest gebruikte referentiestijl is APA. Heb je moeite met verwijzen? Dan kun je bij ons met de APA-check je bronnen laten nakijken door een APA-expert.

Wat vind jij van dit artikel?
0 0
Terug naar overzicht
Scriptie & Verslagen nakijken op taal
Scriptie nakijken op taal & structuur
Scriptie APA-check
CV & sollicitatiebrieven nakijken