• Scriptie nakijkdienst
  • Ervaren taalkundigen
  • Binnen 24 uur

Waar kun je wetenschappelijke artikelen raadplegen

Gepubliceerd op 5 maart 2023 door R. van Ravenstein

Citeer dit artikel

Wetenschappelijke artikelen raadplegen is iets wat je als student of onderzoeker vaak zult moeten doen. Wetenschappelijke artikelen bevatten immers de meest recente ontwikkelingen en inzichten in een bepaald vakgebied en zijn een belangrijke bron van informatie voor je eigen onderzoek.

Een wetenschappelijk artikel heeft met succes het peer review-proces doorlopen. Peer review is een belangrijk controlemechanisme in de wetenschap, waarbij het artikel wordt beoordeeld door meerdere experts in het betreffende vakgebied.

Voorbeelden databases met wetenschappelijke artikelen

Je kunt wetenschappelijke artikelen raadplegen in meerdere databases zoals (open access) repositories/libraries van hogescholen en universiteiten, de website van een onderzoeksinstituut of de website van de onderzoeker zelf.

Enkele voorbeelden van databases waar je wetenschappelijke artikelen kunt vinden:

Tijdschriften vs. Wetenschappelijke tijdschriften

Het is van belang om onderscheid te maken tussen bepaalde tijdschriften. Niet elk artikel in een tijdschrift is namelijk wetenschappelijk. Een artikel in bijvoorbeeld Time Magazine is geschreven door een journalist die in dienst is bij het tijdschrift en wordt niet peer reviewed.

De artikelen die wetenschappelijke tijdschriften publiceren zijn daarentegen ingezonden door experts in een bepaald vakgebied. Deze artikelen zijn wel onderworpen aan het peer review proces.

Let op: Niet elk soort artikel dat in een peer reviewed tijdschrift is gepubliceerd, is daadwerkelijk ge-peer reviewed. Artikelen zoals editorials en boekrecensies doorlopen niet het peer review-proces, maar primaire onderzoeksartikelen (manuscripten) wel.

Betrouwbaarheid

Er bestaan wetenschappelijke (open access) tijdschriften die beweren dat hun publicaties peer reviewed zijn, maar hun standaarden zijn laag en de regels omtrent de peer review worden onvoldoende nageleefd. Dit heeft een negatieve impact op de betrouwbaarheid van sommige publicaties. Deze tijdschriften zijn opgesomd in deze lijst.

Verwijzen naar wetenschappelijke artikelen

Als je een wetenschappelijk artikel hebt gebruikt als bron in je eigen onderzoek, dan moet je altijd de bronverwijzing in de tekst (of voetnoten) vermelden en de bronvermelding opnemen in de literatuurlijst.

Heb je moeite met correct verwijzen, dan kun je de bronnen laten nakijken door een specialist. Met de APA-check worden alle bronnen in de tekst én in de literatuurlijst verbeterd aan de hand van de APA-regels.

Verschillende referentiestijlen

Voor het verwijzen naar bronnen kun je verschillende referentiestijlen gebruiken, bijvoorbeeld de APA-stijl, Harvard-stijl of de Leidraad voor juridische auteurs. Hierbij is het belangrijk om consistent één referentiestijl in het gehele document te hanteren.

[was_this_article_helpful]
Terug naar overzicht
Scriptie & Verslagen nakijken op taal
Scriptie nakijken op taal & structuur
Scriptie APA-check
CV & sollicitatiebrieven nakijken