Het verschil tussen kwantitatief en kwalitatief onderzoek
Gepubliceerd op 7 september 2017 door R. van Ravenstein
Het verschil tussen kwantitatief en kwalitatief onderzoek is voor veel studenten nog onduidelijk. Tijdens het schrijven van het onderzoeksvoorstel ga je de onderzoeksopzet van jouw onderzoek inrichten. Hierin leg je grofweg uit hoe je de data gaat verzamelen. In de wetenschap zijn twee typen onderzoeken te onderscheiden, namelijk kwalitatief onderzoek en kwantitatief onderzoek.
Het type onderzoek kies je op basis van jouw onderwerp en de onderzoeksvraag. Om de (centrale) onderzoeksvraag te beantwoorden ga je kwantitatief onderzoek, kwalitatief onderzoek of bijvoorbeeld een combinatie van beide doen.
KWANTITATIEF ONDERZOEK | KWALITATIEF ONDERZOEK |
---|---|
Verzamelen van numerieke data (getallen) | Verzamelen van meningen en inzichten (woorden) |
Biedt cijfermatig inzicht | Verkennen en inzichtelijk maken van een vraagstuk |
Op zoek naar antwoorden die in termen van hoeveelheid uitgedrukt worden | Op zoek naar diepgaande informatie, zoals achterliggende motivaties, meningen en behoeften |
Onderzoek naar causaal verband | Draait om perceptie en interpretatie van de informatie |
Resultaten worden gepresenteerd in tabellen. | Resultaten worden in woorden omschreven. |
Deductieve benadering | Inductieve benadering |
Kwantitatief onderzoek
Het verschil tussen kwantitatief en kwalitatief onderzoek is dat je met kwantitatief onderzoek vooral numerieke data verzamelt, die een cijfermatig inzicht bieden in een bepaald thema. Daarnaast geven ze antwoord op vragen die in termen van hoeveelheid uitgedrukt kunnen worden. Met kwantitatief onderzoek ben je vaak op zoek naar een (causaal) verband tussen oorzaak en gevolg tussen twee variabelen.
In een vaststaande onderzoeksopzet ga je aan de hand van metingen op zoek naar aantallen, tijdsduur, frequenties of gemiddelden van een bepaald fenomeen of een bepaalde groep.
De data die vergaard zijn middels kwantitatieve dataverzamelingsmethoden worden eerst in een gegevensbestand ingevoerd, zodat deze makkelijker geanalyseerd kunnen worden. Na de analyse worden de resultaten veelal weergegeven in aantallen of percentages en gepresenteerd in bijvoorbeeld een tabel, cirkeldiagram of histogram.
Hypothesen
Voordat je start aan je onderzoek, heb je wellicht verwachtingen over de uitkomst(en). Zo kun je bijvoorbeeld verwachten dat er een samenhang is tussen bepaalde variabelen, of juist niet. Deze verwachtingen over de uitkomst van je onderzoek worden ook wel hypothesen genoemd. De hypothesen formuleer je op basis van je literatuuronderzoek.
Er zijn twee soorten hypothesen te onderscheiden:
- Nulhypothesen (H0): dit zijn meestal aannames waarbij geen verband, effect of verschil wordt verwacht.
- Alternatieve veronderstelling (H1): dit zijn meestal de aannames die wel een verband, effect of verschil veronderstellen.
Voordat je begint met het daadwerkelijke onderzoek, beantwoord je de hypothesen al door middel van de verzamelde theorieën. Aan de hand van de analyse van de onderzoeksresultaten ga je toetsen of de hypothesen die je vooraf hebt opgesteld juist zijn. In de conclusie bespreek je vervolgens of het onderzoek de hypothesen ondersteunt of juist verwerpt.
Populatie
De populatie zijn de eenheden waarover je uitspraken wilt doen. De populatie kan bijvoorbeeld bestaan uit een verzameling van personen, zaken of bedrijven en andere organisaties. De gehele populatie ondervragen is vaak vanwege tijdgebrek en de beschikbaarheid van de respondenten niet haalbaar, daarom wordt een steekproef getrokken.
Steekproef
Een steekproef is een al dan niet willekeurige selectie uit de totale populatie die gaat deelnemen aan het onderzoek. Om te kunnen spreken van een ‘representatief onderzoek’, is een minimumaantal deelnemers binnen de populatie nodig. De steekproefomvang is afhankelijk van de populatieomvang, maar moet in ieder geval voldoende groot zijn om er een statistische analyse erop uit te voeren.
Naast de steekproefomvang moeten de deelnemers ook bepaalde kenmerken en eigenschappen bezitten (afhankelijk van de onderzoeksvraag), zodat de uitspraken gegeneraliseerd kunnen worden naar de hele doelgroep.
Wat valt onder kwantitatief onderzoek?
Het verschil tussen kwantitatief en kwalitatief onderzoek is ook zichtbaar in de dataverzamelingsmethoden. Met kwantitatief onderzoek verzamel je voornamelijk cijfermatige gegevens. Hiervoor zijn verschillende methoden te gebruiken:
- enquête / surveyonderzoek
- experimenteel onderzoek
- monitor
- secundaire analyse
- gestructureerd interview
Wanneer wordt kwantitatief onderzoek gedaan?
Kwantitatief onderzoek kan in veel situaties worden gedaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- samenhang tussen variabelen berekenen
- meningen van grote groepen peilen
- effecten van bepaalde variabelen meten
- cijfermatige uitspraken doen over een bepaalde groep
- tevredenheidsonderzoeken
Hoe worden kwantitatieve data geanalyseerd?
De gegevens die je middels kwantitatieve methoden hebt verzameld, worden eerst in een gegevensbestand ingevoerd. Hiermee behoud je het overzicht en gaat de analyse een stuk soepeler. Vervolgens analyseer je de data met behulp van statistische technieken en softwareprogramma’s zoals: SPSS, STATA, S-plus, SAS, AMOS en LISREL.
Univariate analyse
In een univariate analyse wordt slechts één variabele tegelijk beschreven.
Bivariate analyse
In een bivariate analyse wordt de relatie tussen twee variabelen beschreven.
Multivariate analyse
In een multivariate analyse wordt de relatie tussen meer dan twee variabelen beschreven.
Deductieve benadering
Kwantitatief onderzoek heeft een deductief karakter. Dit betekent dat je de hypothesen (theorieën), die je vooraf hebt opgesteld, aan de hand de gegevens die je hebt verzameld en de analyse gaat toetsen.
Deductieve benadering: Theorie > Hypothese > Observatie > Confirmatie
De onderzoeksvraag in kwantitatief onderzoek
Het verschil tussen kwantitatief en kwalitatief onderzoek is ook zichtbaar in het type onderzoeksvraag. Nadat bij kwantitatief onderzoek de onderzoeksvraag is opgesteld, kan deze niet meer worden aangepast. Bij kwantitatief onderzoek staat de onderzoeksvraag dus vast en betreft het vaak een gesloten vraag, waarop alleen met ’ja’ of ‘nee’ geantwoord kan worden.
Kwalitatief onderzoek
Bij kwalitatief onderzoek gaat het niet om het in kaart brengen van cijfers, zoals bijvoorbeeld hoeveelheden of percentages, maar om het verkennen en inzichtelijk maken van een vraagstuk, waarbij de nadruk ligt op woorden en de interpretatie daarvan.
Je gaat achterhalen waarom mensen een bepaald gevoel hebben of waarom zij tot een bepaalde keuze zijn gekomen, welke argumenten een rol hebben gespeeld en in welke mate dit bepalend is geweest.
Bij kwalitatief onderzoek draait het om de perceptie en interpretatie van de informatie door een bepaalde doelgroep. De ‘waarom-vraag’ staat bij kwalitatief onderzoek centraal. Je gaat op zoek naar diepgaande informatie door in te gaan op bijvoorbeeld achterliggende motivaties, meningen, wensen en behoeften van de onderzoeksgroep of populatie.
Wat valt onder kwalitatief onderzoek?
Met kwalitatief onderzoek verzamel je dus kwalitatieve data. Deze data kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een (uitgeschreven- of geluidsopname van-) interview of andere gesproken of geschreven tekst.
Voor het verzamelen van kwalitatieve data kunnen verschillende dataverzamelingsmethoden gebruikt worden:
- casestudy
- deskresearch
- inhoudsanalyse
- (diepte) interview
- literatuuronderzoek
- observatie
Wanneer wordt kwalitatief onderzoek gedaan?
Kwalitatief onderzoek doe je dus om diepgaande informatie te verkrijgen en kan in veel situaties toegepast worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- verschijnselen aanduiden
- situaties exploreren
- een beleving/mening achterhalen
- de invloed van iets achterhalen/onderzoeken
- verklaring geven/onderzoeken
Hoe worden kwalitatieve data geanalyseerd?
Het verschil tussen kwantitatief en kwalitatief onderzoek wordt ook duidelijk tijdens de analyse. Het analyseren van kwalitatieve data is namelijk een stuk lastiger dan dat van kwantitatieve data, omdat niet alle uitgangspunten van tevoren vastliggen en de analyseregels van kwalitatieve data minder duidelijk zijn dan die van kwantitatieve data. Het interpreteren van de kwalitatieve data is daarom enorm belangrijk bij de analyse.
Methode van constante vergelijking
Met deze methode ga je meerdere ‘ronden’ van dataverzameling inplannen, waarbij de resultaten van de vorige rondes worden gebruikt om tot nieuwe en betere data te komen. Dit proces herhaal je totdat je een strevend antwoord hebt gevonden op je deelvraag.
Coderen
Coderen is een techniek waarmee je bepaalde tekstfragmenten omzet in begrippen/codes, waarbij je onderscheid maakt tussen bepaalde thema’s en categorieën. Hierdoor kunnen verbanden worden gelegd om tot een bepaalde theorie te komen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen drie methoden van coderen:
• Open coderen
• Axiaal coderen
• Selectief coderen
Inductieve benadering
Kwalitatief onderzoek heeft vaak een inductief karakter. De inductieve benadering is een methode waarbij, uitgaande van feiten en verschijnselen, een verklarende theorie wordt ontwikkeld.
Inductieve benadering: Observatie > Patroon > Mogelijke hypothesen > Theorie
De onderzoeksvraag in kwalitatief onderzoek
In kwalitatief onderzoek wordt altijd een open onderzoeksvraag gebuikt die je gaandeweg nog wél kan wijzigen. Je kunt de vraag dus niet enkel met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord worden.
Mixed methods
In sommige gevallen vereist de centrale onderzoeksvraag een combinatie van beide methoden. In je scriptie wil je bijvoorbeeld onderzoeken hoeveel individuen in een doelgroep tevreden zijn én waarom zij tevreden zijn.
Om de validiteit van het onderzoek te verhogen, worden vaak beide methodes gecombineerd. Het idee hierachter is dat wanneer de kwalitatieve en kwantitatieve benadering tezamen adequaat en zinvol worden uitgevoerd, dit leidt tot een meer volledig beeld van de werkelijkheid.
Is het verschil tussen kwantitatief en kwalitatief onderzoek na het lezen van dit artikel nog steeds niet duidelijk, neem dan gerust contact met ons via de chat of plaats een reactie.