• Scriptie nakijkdienst
  • Ervaren taalkundigen
  • Binnen 24 uur

Veelvoorkomende modellen in scripties

Gepubliceerd op 28 november 2016 door R. van Ravenstein

Citeer dit artikel

Bij het schrijven van scripties gebruiken studenten vaak verschillende modellen. Het gebruiken van modellen in je onderzoek is handig, omdat het de wetenschappelijke waarde van je scriptie verhoogd. Wij hebben de veelvoorkomende modellen in scripties voor je op een rijtje gezet.

SWOT-analyse

De SWOT-analyse staat voor Strenghts, Weaknesses, Oportunities en Threats. Organisaties gebruiken dit model om de interne sterktes en zwaktes en de externe kansen en bedreigingen van een product, afdeling of hele organisatie te analyseren. Hierdoor wordt inzicht verschaft in de huidige positie en toekomstige uitdagingen. Aan de hand van de SWOT-analyse wordt de strategische koers bepaald.

Confrontatiematrix

In de confrontatiematrix worden de uitkomsten van de SWOT-analyse met elkaar ‘geconfronteerd’. Er wordt gekeken naar de werking van de sterktes en zwaktes op de kansen en bedreigingen. De confrontatiematrix is een onderdeel van het marketingplan en heeft als doel een bijdrage te leveren aan de formulering van strategische opties.

Balanced scorecard

De balanced scorecard is een methode waarbij de prestaties van een organisatie worden bijgehouden en gemeten vanuit vier ‘perspectieven’: financieel, afnemers, interne processen en leer & groei. In elk perspectief worden ‘Key Succes Factors’ (KSF) opgesteld welke meetbaar worden gemaakt door ‘Key Performance Indicator’ (KPI) en streefcijfer of norm. De balanced scorecard kan worden ingezet om doelstellingen te formuleren en als evaluatiehulpmiddel voor managers.

DESTEP-analyse

De DESTEP-analyse wordt gebruikt om de externe (macro) omgeving van een organisatie in kaart te brengen. Hierdoor kunnen eventuele kansen en bedreigingen gedetecteerd worden. De DESTEP analyse bestaat uit zes factoren: demografisch, economisch, sociaal/cultureel, technologisch, ecologisch en politiek/juridisch.

BCG-matrix

De BCG-matrix is een marketing model waarmee de portfolio van een onderneming geanalyseerd kan worden. Producten of diensten worden beoordeeld op marktgroei en (relatief) marktaandeel en kunnen ingedeeld worden in vier categorieën: Question mark, Star, Cashcow en Dog. Het model wordt als hulpmiddel gebruik om strategische beslissingen te nemen m.b.t. portfolio.

MaBa analyse

De MaBa-analyse is een portfolio analyse waarbij de aantrekkelijkheid van product-markt combinaties (PMC’s) in kaart worden gebracht. De productengroepen worden beoordeeld op zowel marktaantrekkelijkheid en concurrentiekracht. Het model wordt als hulpmiddel gebruik om strategische beslissingen te nemen m.b.t. portfolio.

Marketing mix: 4P’s en 7P’s

De marketingmix is een model waarmee de marketing strategie op basis van 4P’s (product, prijs, plaats en promotie) bepaald kan worden. Het vertaalt de (marketing)plannen concreet naar een praktische aanpak. Door de 4 P’s op een juiste manier te combineren kan de effectiviteit en bedrijfsresultaten verbeterd worden. Dit model kan worden ingezet als onderdeel van het marketingplan.

Concurrentieanalyse: Vijfkrachtenmodel Porter

Het vijfkrachtenmodel van Porter is een strategisch marketingmodel waarmee verschillende concurrentiekrachten ten opzichte van een organisatie wordt geanalyseerd. Dit model kan worden ingezet om de aantrekkelijkheid van een markt te bepalen als onderdeel van een concurrentieanalyse of marketingplan.

INK model

Het INK-model is een managementmodel dat is bedoeld voor zelfevaluatie en de integrale verbetering van de bedrijfsvoering. Het model richt zich op 9 aandachtsgebieden die bepalend zijn voor het succes van een organisatie, waarbij de Plan-Do-Check-Act cyclus toegepast wordt.

BMC

Met het BMC worden alle bedrijfsaspecten middels negen bouwstenen op een overzichtelijke manier in kaart gebracht. Het model wordt door organisaties ingezet om het huidige business model te analyseren of om een nieuw business model te ontwikkelen. Vaak is het BMC onderdeel van een ondernemingsplan.

7s model McKinsey

Het 7s model is de laatste van de veelvoorkomende modellen in scripties die behandeld wordt. Het 7s model analyseert de interne organisatie op basis van 7 belangrijke elementen. Deze 7 elementen moeten zijn afgestemd voor een optimale bedrijfsvoering. Per element worden de sterke en zwakke punten op organisatie- of afdelingsniveau vastgesteld. Het 7s model kan worden ingezet om de effectiviteit en efficiëntie van een organisatie te bepalen.

[was_this_article_helpful]
Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scriptie & Verslagen nakijken op taal
Scriptie nakijken op taal & structuur
Scriptie APA-check
CV & sollicitatiebrieven nakijken