Typfout, spelfout en taalfout: wat is het verschil?
Gepubliceerd op 30 januari 2017 door Farah
Er kan onderscheid worden gemaakt tussen drie verschillende soorten fouten: typfouten, spelfouten en taalfouten. Hieronder wordt elk soort uitgelegd en geïllustreerd met voorbeelden.
Typfouten
Je bent bezig met een verslag, je let even niet op en typt ‘generen’ in plaats van ‘genereren’ of ‘odner’ in plaat van ‘onder’. Het verschil met spel- en taalfouten is dat typfouten per ongeluk gemaakt worden en dat men weet dat het woord anders geschreven hoort te worden. Met de ingebouwde spellingcontrole in Word kun je typfouten eenvoudig opsporen.
Let op: Word controleert alleen niet-bestaande woorden, zoals ‘odner’. Het woord ‘generen’ wat ook verlegen maken betekent, zal Word niet als typfout markeren en kun je dan ook niet opsporen.
Spelfouten
Bij spelfouten weet iemand vaak niet dat het woord anders geschreven hoort te worden. De meeste spelfouten worden gemaakt in samenstellingen. Dit zijn twee of drie woorden die aan elkaar worden geschreven. Denk aan ‘veelgemaakte’, ‘tekortkomen’, ‘ervan uitgaan’ en ‘van tevoren’. Maar ook in woorden die geen samenstelling vormen: kostenloos (kosteloos), categoriën (categorieën) en allebij (allebei).
Taalfouten
Wanneer woorden in een verkeerde volgorde staan of niet voldoen aan de grammaticale regels, spreek je van taalfouten. Hierbij kun je denken aan d/t-fouten (het gebeurt weleens / het is gebeurd), verwijswoorden (die/dat), stijlfouten (een groep demonstranten hielden/hield borden omhoog) en persoonlijke voornaamwoorden (hun/hen).
Heb je als feedback gekregen dat jouw scriptie of verslag taaltechnisch nog niet in orde is? Dan raden we je aan om jouw document door een van onze taalkundigen te laten redigeren. De taalkundige corrigeert niet alleen alle typ- spel- en taalfouten, maar levert ook uitgebreide feedback waarin de belangrijkste wijzigingen uitgelegd worden. Op deze manier leer je van jouw fouten zodat je ze in het vervolg kunt voorkomen.