Twitter als bron gebruiken in de APA-stijl
Gepubliceerd op 18 oktober 2021 door R. van Ravenstein
Twitter als bron gebruiken is volgens de APA-stijl mogelijk, zolang je het maar op de juiste wijze vermeldt in zowel de tekst als literatuurlijst.
Twitter valt volgens de APA-stijl onder de referentiecategorie Online Media en onder de subcategorie Sociale Media. Het is een enorm populair social media-platform onder bijvoorbeeld politici, journalisten, sporters en bedrijven. Het platform heeft in 2021 dan ook honderden miljoenen actieve gebruikers wereldwijd.
De bronverwijzing van een Tweet in de tekst
Als je een tweet hebt gebruikt als bron voor je onderzoek, dan kun je deze parafraseren of citeren. Op de plek van de auteur plaats je de achternaam of de naam van de organisatie die de tweet heeft geplaatst.
Je kunt de bron op twee manier vermelden in de tekst, namelijk tussen haakjes of in de lopende zin (narratief):
Tussen haakjes: (Snowden, 2021)
Narratief: Snowden (2021)
Een Tweet parafraseren
Als je een tweet parafraseert, dan schrijf je de inhoud van de tweet op in je eigen woorden. In de bronverwijzing vermeld je zowel de auteur als het publicatiejaar. Je gebruikt hiervoor de standaardregels voor bronverwijzingen in de tekst.
Een Tweet citeren
Als je een tweet citeert, dan neem je de tekst een-op-een over. Omdat een tweet geen sectie-, paragraaf- of paginanummer of iets dergelijke heeft, ziet de bronvermelding bij een citaat van een tweet hetzelfde eruit als bij een parafrase.
De bronvermelding van Twitter in de literatuurlijst
Wil je Twitter als bron gebruiken, vraag jezelf dan eerst af of het gaat om een tweet of Twitter-profiel. De bronvermelding van een Tweet of Twitter-profiel verschilt namelijk iets van elkaar.
Tweet
In de bronvermelding van een tweet neem je de achternaam, initiaal, gebruikersnaam, publicatiedatum en de eerste 20 woorden van de tweet als titel op. Daarnaast geef je tussen blokhaken “[ ]” aan dat het om een Tweet gaat en vermeld je de organisatienaam (Twitter) en URL van de pagina.
Voorbeeld bronvermelding van een Tweet:
Rutte, M. [@MinPres]. (2021, 21 augustus). In je eigen huis moet je je veilig kunnen
voelen. We zijn het aan de Groningers verplicht alles op alles [Tweet]. Twitter. https://twitter.com/minpres/status/1425872966500458509
Tweet met multimedia
Een tweet kan naast tekst ook een afbeelding, video, poll of link (bijvoorbeeld naar een website of andere tweet) bevatten. In de bronvermelding vermeld je dit direct na de titel in een eigen set blokhaken.
Voorbeeld bronvermelding van een Tweet met multimedia:
Snowden, E. [@Snowden]. (2021, 9 oktober). Beginning with an increase in paper
notes, continuing with the cancellation of the right to exchange them for the
more precious [Thumbnail met link bijgevoegd] [Tweet].
https://twitter.com/Snowden/status/1446800108398399495
Twitter-profiel
Je kunt ook verwijzen naar een Twitter-profiel. Op de plek van de datum plaats je ‘z.d.’ (n.d. bij Engelse APA-regels) en op de plek van de titel ‘Tweets’. Tussen de blokhaken achter de titel vermeld je dat het gaat om een Twitter-profiel.
Daarnaast vermeld je bij een Twitter-profiel altijd de datum van raadplegen, omdat de inhoud van de pagina in de loop van de tijd kan veranderen.
Voorbeeld bronverwijzing van een Twitter-profiel:
CBS [@statistiekcbs]. (z.d.). Tweets [Twitter-profiel]. Twitter. Geraadpleegd op
18 oktober 2021, van https://twitter.com/statistiekcbs
Waar kun je de informatie vinden?
Om de bronvermelding van een Tweet te maken, heb je de auteursnaam, gebruikersnaam, publicatiedatum, titel en URL van de Tweet nodig. In de afbeelding hieronder zie je waar je deze informatie kunt vinden.
Onconventioneel taalgebruik in een tweet
In een tweet kun je taalgebruik tegenkomen dat afwijkt van de norm. Bijvoorbeeld vreemde spelling en vreemd hoofdlettergebruik, hashtags en emoji’s. Voor de titel in de bronvermelding neem je alles een-op-een over.
Ook een emoji reproduceer je. Lukt dit niet, omschrijf dan de emoji in blokhaken, bijvoorbeeld: [denkend gezicht]. Zie hier een overzicht van alle emoji’s en bijbehorende omschrijving.
Hoe kun je Twitter als bron gebruiken?
Bedrijven gebruiken Twitter vaak voor marketingdoeleinden, om hun doelgroep te bereiken en met hen te communiceren. Bedrijven dragen bijvoorbeeld hun boodschap uit of haken in op een probleem uit een onderzoek, waarvoor zij een oplossing kunnen bieden. Deze informatie kan wellicht bijdragen aan jouw afstudeeronderzoek.
Ook gebruiken bedrijven Twitter vaak als klantenservice. Zo geven zij bijvoorbeeld updates over storingen, communiceren hierover met de doelgroep en reageren ze op klachten. Voor je onderzoek kun je bijvoorbeeld achterhalen hoeveel klachten er binnenkomen, wat de aard van de klachten is en wat de responstijd van de klantenservice is.
Ook bekende personen en politici gebruiken Twitter. Zij laten bijvoorbeeld weten hoe een bepaalde bijeenkomst is gegaan of ventileren hun mening over een bepaalde gebeurtenis of verschijnsel. Voor je onderzoek kun je Twitter dus gebruiken om de attitude van bepaalde personen ten aanzien van de actualiteiten te peilen.