• Scriptie nakijkdienst
  • Ervaren taalkundigen
  • Binnen 24 uur

Tips voor het formuleren van een goede titel voor je scriptie

Gepubliceerd op 12 april 2023 door R. van Ravenstein

Citeer dit artikel

Als je het onderzoek hebt afgerond en klaar bent met het schrijven van je scriptie, is het formuleren van een goede titel de laatste horde die je moet nemen. Het is van belang dat de titel de essentie van het onderzoek in één zin weergeeft. Dat kan echter nogal lastig zijn. Onze tips helpen je daarom een goede titel voor je scriptie te formuleren.

Wees beknopt: houd de titel zo kort mogelijk, maar geef de inhoud van het onderzoek wel nauwkeurig weer. De meeste titels zijn niet langer dan 12 tot 15 woorden.

Wees specifiek: de titel moet de inhoud van je scriptie nauwkeurig weergeven en kan specifieke informatie over het onderzoek bevatten, zoals de onderzoeksvraag, methoden of bevindingen.

Gebruik trefwoorden: Gebruik relevante trefwoorden in de titel om lezers te helpen je scriptie te vinden in een database wanneer zij zoeken naar informatie over het onderwerp.

Wees informatief: de titel moet voldoende informatie geven over de inhoud van je scriptie, zodat lezers kunnen bepalen of het voor hen relevant is.

Vermijd jargon: Vermijd het gebruik van technisch jargon of afkortingen die niet voor alle lezers bekend zijn. Gebruik taal die toegankelijk is voor een breed publiek.

Wees creatief: gebruik een titel die boeiend is en interesse opwekt. Overweeg een woordspeling of een vraag te gebruiken om de aandacht van de lezer te trekken.

Voeg een ondertitel toe: De functie van een ondertitel is om extra informatie te verschaffen. De ondertitel is informatief, heeft een wat zakelijkere toon en gaat doorgaans in op het onderzoeksdesign.

Hulp nodig?

Heb je na onze tips nog steeds moeite met het formuleren van een goede titel voor je scriptie, laat dan je scriptie nakijken door een van onze scriptie-experts. Zij kunnen je onder andere hulp bieden bij het bedenken van een krachtige titel voor je onderzoek. Bekijk de tarieven of bereken zelf de prijs in onze prijscalculator.

Wat vind jij van dit artikel?
0 0
Terug naar overzicht
Scriptie & Verslagen nakijken op taal
Scriptie nakijken op taal & structuur
Scriptie APA-check
CV & sollicitatiebrieven nakijken