• Scriptie nakijkdienst
 • Ervaren taalkundigen
 • Binnen 24 uur
Scriptie & Verslagen nakijken op taal
Scriptie nakijken op taal & structuur
Scriptie APA-check
CV & sollicitatiebrieven nakijken

Tips om je voor te bereiden op tentamens

De tentamenweek is een stressvolle periode voor hbo- en wo-studenten. Om je hierop voor te bereiden, moet je de studiestof goed leren. Dit doe je het beste door efficiënt te werk te gaan.

Pauzes

Belangrijke tip: probeer niet alles in één keer te leren. Studeren met tussenpozen werkt veel beter en efficiënter. Neem steeds ongeveer 20 tot maximaal 50 minuten de tijd om te leren en neem daarna telkens een pauze van 5 tot 10 minuten. Door het op deze manier te doen, absorbeer je meer stof in je langetermijngeheugen, wat zeer van pas zal komen tijdens de tentamenweek.

Eet verstandig

Een goed ontbijt is elke dag een goede manier om de dag te beginnen. Hierbij is een ontbijt dat bestaat uit veel koolhydraten en vezels aanbevolen. Kies voor voedsel dat langzaam wordt verteerd, zoals havermout. Havermout geeft een meer verzadigd gevoel dan ontbijtgranen. Bovendien bevatten veel soorten ontbijtgranen ook veel suiker. Zorg er ondertussen voor dat je voldoende fruit en groenten eet.

Tijdens het leren voor je tentamenweek verbruiken je hersenen glucose, dus een pauze van vijf minuten om het uur is raadzaam om jouw lichaam de kans te geven meer brandstof aan te maken, zodat je weer verder kunt met leren. Tijdens deze korte pauze kun je een gezonde snack eten. Hiervoor zijn er voldoende opties.

Gezonde snacks tijdens het leren:

 • Noten
  Noten zijn een uitstekende bron van vezels en eiwitten.
  Kies voor amandelen, cashewnoten, pistachenoten of gewoon pinda’s. Het liefst ongezouten, natuurlijk! Door een handje noten te eten geef je je lichaam een snelle energieboost tijdens het leren voor je tentamenweek. Het eten van noten zal jou langer een verzadigd gevoel geven en voorkomen dat je te veel eet.
 • Bessen
  Voor de zoete trek zijn er bessen. Een handje bessen levert een scala aan gezondheidsvoordelen en is goed voor de functionaliteit van de hersenen. Bovendien bevatten bessen veel antioxidanten en fytonutriënten. Deze zorgen voor een verbeterde bloedstroom naar de hersenen, wat gunstig is voor je mentale prestaties.
 • Pure chocolade
  Met mate pure chocolade eten is gezond. Pure chocolade is namelijk goed voor de hersenen. Het stimuleert de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor je je beter kunt concentreren op je studiestof. Verder bevat pure chocolade ook veel antioxidanten en endorfines – ook goed voor je gemoedstoestand! Let wel: je kunt het beste pure chocolade kiezen met een zo hoog mogelijk percentage cacao.

Lichaamsbeweging werkt in je voordeel

De positieve effecten van minimaal 30 minuten lichamelijke beweging, zoals fietsen (al dan niet op een hometrainer), wandelen, hardlopen, etc duren tot wel 12 uur lang. Het is dus nuttig om elke dag minimaal 30 minuten iets actiefs te doen. Niet alleen zorg je er zo voor dat je hersenen beter functioneren, waardoor je je studiestof beter opneemt, voldoende dagelijkse beweging draagt ook bij aan een verbeterde gemoedstoestand; je kunt beter tegen stress.

Rusten

Echter, bij voldoende beweging hoort natuurlijk ook voldoende rust. Op tijd naar bed gaan is een must – altijd, maar vooral wanneer je moet leren voor de tentamenweek. Schakel 30 minuten voor het naar bed gaan al je apparaten – computer, tv, smartphone of tablet – uit; het blauwe licht van deze apparaten verstoort het natuurlijke slaapproces. Vermijd ook cafeïne en energiedrankjes – deze hebben een negatieve invloed op je slaap en zullen je niet helpen om je studiestof beter te onthouden. Zorg ten slotte voor minimaal 8 uur slaap per nacht, of meer, indien mogelijk. Is het gehorig waar je woont of wonen er misschien meerdere studenten die er allemaal hun eigen rituelen op nahouden? Laat je niet storen – maak gebruik van een masker en oordopjes indien nodig.

Kortom, leren voor de tentamenweek kost tijd en vergt inzet. Als student is het belangrijk om je aan een vaste routine te houden – waarin je je tijd slim verdeelt tussen studeren, rusten, bewegen en slapen. Door ook te letten op wat je eet en gezonde keuzes te maken, verzeker je jezelf van betere cijfers voor je tentamens.

Terug naar overzicht