• Scriptie nakijkdienst
  • Ervaren taalkundigen
  • Binnen 24 uur
Scriptie & Verslagen nakijken op taal
Scriptie nakijken op taal & structuur
Scriptie APA-check
CV & sollicitatiebrieven nakijken

Studieplanning maken

Voorbereiding is het halve werk. Dat geldt voor iedereen, maar vooral voor studenten. Als je denkt dat sommige studenten hun studiepunten glansrijk behalen zonder een studieplanning te maken, fout! Ook zij bereiden zich voor en maken een planning, al is het in hun hoofd.

Ben je een uitsteller? Kom je vaak in tijdnood bij het leren voor een tentamen of het maken van een opdracht? Vind je het lastig om taken op tijd te overzien? Dit artikel kan je helpen bij het plannen van je studieactiviteiten.

Een strakke studieplanning steunt op 3 belangrijke pijlers

Realistisch: neem niet te veel hooi op je vork, niemand kan gefocust 12 uur per dag aan één opdracht zitten.

Gedetailleerd: deel grote taken op in kleine delen, noteer specifiek hoeveel tijd je aan een onderdeel wilt besteden.

Flexibel: sommige taken kunnen lastig zijn en vergen meer tijd dan je van tevoren denkt, het is niet erg om je planning van tijd tot tijd aan te passen.

Studieplanning maken in 5 stappen

Stap 1. Data noteren

Zoek in je rooster op, wanneer je een tentamen hebt. Nu weet je hoeveel weken je hebt om de stof te leren. Tel daarbij 1 week op voor herhaling van de stof. Dus, stel dat je over 3 weken een tentamen hebt, reserveer dan 4 weken om aan de stof te besteden.

Stap 2. Hoeveelheid stof & moeilijkheidsgraad

Bekijk hoeveel stof je moet leren. Verzamel alle literatuur en bepaal het aantal bladzijden, daarbij maak je een inschatting van de moeilijkheidsgraad.

Stap 3. Stel het aantal studie-uren vast

Gemiddeld kun je ongeveer tussen de 3 en 8 bladzijden per uur bestuderen. Dit houdt in dat je de stof leest en begrijpt zodat je het kunt reproduceren. Meestal onderschatten studenten de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de stof goed onder de knie te krijgen.

Stap 4. Verdeel de stof over weektaken

Deel de hoeveelheid stof over het aantal weken zodat je weet wat je per week moet doen. Ook kun je jouw tijd specifieker indelen door te noteren hoeveel uur je dat per week kost.

Stap 5. Ontspanning & vrije tijd

Om effectief en efficiënt te studeren, is het juist verstandig om ontspanmomenten in te lassen. Laad je even op om vervolgens weer goed ertegenaan te gaan. Sta stil bij vrije dagen en vakanties. Houd rekening met uitgaan, vrienden, sporten en niet geheel onbelangrijk; uitslapen!

Tot slot, voordat de week begint markeer je op grond van bovenstaande stappen in je agenda de dagen en uren waarop je aan de weektaak gaat werken.

Tip! Ben je met je scriptie bezig? Lees het artikel stappenplan afstudeeronderzoek.

Terug naar overzicht