Scriptie afgekeurd? Dit zijn de redenen
Gepubliceerd op 2 februari 2022 door R. van Ravenstein
Is je scriptie afgekeurd en moet je deze herkansen? Dat is natuurlijk niet het nieuws dat je wilt horen. Probeer je echter niet te laten ontmoedigen door deze tegenslag, je bent namelijk niet ver verwijderd van het behalen van je diploma.
Als je scriptie is afgekeurd, dan kan dat verschillende redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn afgekeurd op basis van taal, structuur, inhoud, bronvermelding of lay-out.
Scriptie afgekeurd op basis van taal
Je scriptie kan zijn afgekeurd op basis van taal. Wat betekent dit precies?
- Te veel taalfouten: doorgaans mag je van onderwijsinstellingen 2 à 3 taalfouten per pagina in je scriptie hebben staan. Te veel taalfouten in je scriptie getuigt niet van professionaliteit en bekwaamheid.
- Passieve werkwoordsvorm: passieve zinnen halen niet alleen de vaart uit het verhaal, maar maken je scriptie ook minder goed leesbaar. Dit voorkom je door ‘actiever’ te schrijven en passieve werkwoordsvormen (worden, zullen, kunnen, moeten) zoveel mogelijk te vermijden.
- Spreektaal: je hanteert een informele schrijfstijl. Je schrijft als het ware zoals je praat. In je scriptie dien je een zakelijke toon en academische schrijfstijl te hanteren.
- Verkeerde werkwoordstijden: je hebt de verkeerde werkwoordstijden in je scriptie gebruikt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de indruk wekken dat je onderzoek nog niet is afgerond. De werkwoordstijden die je moet hanteren verschillen per scriptie-onderdeel.
Hoe verbeter je de taal in je scriptie?
De taal verbeteren in je scriptie betekent dat je zelf alles opnieuw moet lezen, de taalfouten moet corrigeren en kromme of onduidelijke zinnen moet herschrijven.
Als je hier hulp bij nodig hebt, kun je je scriptie laten nakijken door een professional. Met de Taalcheck verbetert jouw persoonlijke editor alle taalfouten en zorgt hij of zij voor een actieve en wetenschappelijke schrijfstijl.
Scriptie afgekeurd op basis van structuur
Je scriptie kan zijn afgekeurd op basis van structuur. Wat betekent dit precies?
- Scriptie-onderdelen ontbreken: in je scriptie ontbreekt een aantal belangrijke onderdelen, zoals de samenvatting, inleiding of onderzoeksmethode. Je scriptie is hierdoor onvolledig.
- Verkeerde opbouw: de algehele opbouw van je scriptie is niet in orde. Hierdoor staat de informatie niet op de juiste plek, met als gevolg dat het onderzoek slecht te volgen is.
- Onnodige herhalingen: bepaalde informatie wordt onnodig herhaald. Hierdoor haal je de vaart uit het verhaal en neemt de overtuigingskracht van het onderzoek af.
- Titels & kopjes: de titels en kopjes dekken de lading van de inhoud niet en mogelijk heb je paragraafnummers overgeslagen. Hierdoor kan verwarring ontstaan en is de inhoud van je onderzoek onduidelijk.
Hoe verbeter je de structuur van je scriptie?
De structuur van je scriptie verbeteren houdt in dat je ontbrekende onderdelen moet toevoegen en/of de opbouw van de hoofdstukken en paragrafen moet herzien, en de informatie die je hierin bespreekt moet herstructureren.
Door middel van de Structuurcheck controleren wij de algehele opbouw van je scriptie conform de eisen van jouw opleiding. We zorgen daarnaast ervoor dat verplichte onderdelen niet ontbreken en je informatie niet onnodig herhaalt.
Scriptie afgekeurd op basis van inhoud
Je scriptie kan zijn afgekeurd op basis van inhoud. Wat betekent dit precies?
- Het vraagstuk is verkeerd geanalyseerd: Je hebt het vraagstuk niet goed geanalyseerd, waardoor je het kernprobleem niet goed in het vizier hebt en je met je onderzoek de verkeerde richting bent ingeslagen.
- Slecht afgebakende onderzoeksvragen: Als je de vragen niet goed afbakent, dan zijn deze mogelijk te breed geformuleerd. Hierdoor kun je minder gericht onderzoek doen en is het onderzoek mogelijk niet haalbaar.
- Irrelevante informatie: Je hebt bergen aan informatie verzameld en verwerkt in je scriptie. Hierdoor heb je de hoofd- en bijzaken niet goed van elkaar kunnen onderscheiden. Dit is echter cruciaal om inhoudelijk tot een goede scriptie te komen.
- Onderzoek mist rode draad: De lezer is niet in staat om de uiteindelijke resultaten navolgbaar te herleiden naar de oorspronkelijke doelstelling. Naast dat je de hoofd- en bijzaken niet goed hebt onderscheiden, is de informatie op een onlogische wijze gepresenteerd.
- Hoofdvraag niet beantwoord: De hoofdvraag wordt niet of onvoldoende beantwoord in de conclusie. Je onderzoek is hierdoor niet bruikbaar. Mogelijk heb je het onderzoek niet goed uitgevoerd of geven de deelvragen geen antwoord op de hoofdvraag.
Hoe verbeter je de inhoud van je scriptie?
Je scriptie inhoudelijk verbeteren is misschien het lastigste verbeterpunt. Het kan namelijk betekenen dat je ergens de verkeerde richting bent opgegaan en de resultaten en conclusie van je scriptie niet in overeenstemming zijn met het doel van je onderzoek.
Met de Inhoudscheck controleren wij je scriptie aan de hand van zelf ontwikkelde checklists, zodat onder andere de rode draad in je scriptie duidelijk is en je hoofdvraag op de juiste manier wordt beantwoord in je conclusie.
Scriptie afgekeurd op basis van bronvermelding
Je scriptie kan zijn afgekeurd op basis van bronvermelding. Wat betekent dit precies?
- Bronvermelding ontbreekt: Bij het schrijven van je scriptie heb je wel bronnen geraadpleegd, maar deze niet vermeld in de tekst en literatuurlijst. Hierdoor geef je de onderzoekers niet de erkenning die ze verdienen en pleeg je plagiaat.
- Inconsistente bronvermelding: Je hebt wel de geraadpleegde bronnen vermeld, maar je hebt de APA-regels inconsistent toegepast. Hierdoor voldoet de bronvermelding niet aan de APA-regels.
- Specifieke fouten: Bij het maken van je bronvermeldingen en -verwijzingen heb je de regels wel consistent toegepast, maar heb je bijvoorbeeld fouten gemaakt bij de regels voor bijzondere bepalingen.
- Onvolledigheid: Je hebt bronnen in je literatuurlijst staan die niet zijn vermeld in de tekst en/of vice versa. Personen die je onderzoek willen reproduceren of nakijken kunnen hierdoor de authenticiteit niet waarborgen.
Hoe kun je de bronvermelding in je scriptie verbeteren?
De bronvermelding in je scriptie verbeteren kan enorm veel tijd in beslag nemen. Je moet namelijk bij elke bron controleren of deze op de juiste plek in de zin is vermeld, of het conform de regels is opgesteld en of het volledig is.
Je kunt ervoor kiezen om de handleiding van de verwijsmethoden die jouw opleiding hanteert nog eens door te nemen. Ook kun je de bronnen laten controleren door een expert. Met onze APA-check zorg je ervoor dat alle bronnen in de tekst en literatuurlijst voldoen aan de meest recente APA-regels en voorkom je dat er bronnen missen.
Scriptie afgekeurd op basis van lay-out
Je scriptie kan zijn afgekeurd op basis van lay-out. Wat betekent dit precies?
- Incorrecte inhoudsopgave: De inhoudsopgave ontbreekt, is onvolledig of is onesthetisch weergegeven. Hierdoor kan de lezer moeilijk navigeren door het onderzoek.
- Paginanummers ontbreken: De paginanummers in het onderzoek ontbreken of worden niet op de juiste pagina’s weergegeven.
- Regelafstand: Je hanteert verschillende regelafstanden in de tekst of de gehanteerde regelafstand wijkt af van de norm. Hierdoor is de tekst niet goed leesbaar en heeft het een onprofessionele uitstraling.
- Lettergrootte -type: De lettergrootte en het lettertype verschillen in de tekst. Ook dit maakt de tekst niet goed leesbaar en geeft een onprofessionele uitstraling.
Hoe verbeter je de lay-out van je scriptie?
Is je scriptie afgekeurd omdat de lay-out niet in orde is, dan is dit relatief makkelijk op te lossen. Je hoeft hiervoor namelijk niet opnieuw onderzoek te doen en delen te herschrijven.
Om de lay-out te verbeteren scan je de tekst voor onregelmatigheden in de regelafstand, het lettertype en de lettergrootte. Daarnaast kun je een automatische inhoudsopgave of tabellenlijst maken en paginanummers toevoegen. Met onze Lay-outcheck maken wij deze punten voor je in orde.
Ben je het oneens met de gang van zaken?
Heb je het gevoel dat het scriptie- of beoordelingsproces oneerlijk is verlopen, dan kun je een verzoek indienen bij de examencommissie van jouw opleiding.
Het is niet vanzelfsprekend dat je verzoek wordt gehonoreerd. Verzoeken worden altijd individueel behandeld en afgewogen. Het is dus van belang dat je verzoek duidelijk en volledig is.
Ben je het niet eens met een uitspraak van de examencommissie, dan kun je een bezwaar of klacht indienen bij Het College van Beroep voor de Examens (CBE).