Hoe schrijf ik een goede samenvatting?
Gepubliceerd op 20 februari 2017 door Farah
Omdat de samenvatting vaak als eerste wordt gelezen, is het belangrijk dat deze volledig en overzichtelijk is. Maar hoe ziet de opbouw van een goede samenvatting eruit? Hieronder leggen we het uit.
Doel managementsamenvatting
In de samenvatting vermeld je de belangrijkste onderdelen van je scriptie op één pagina. Het doel van de samenvatting is om de aandacht van de lezer te trekken en om duidelijk te maken waar je scriptie over gaat. Aan de hand van de samenvatting kan de lezer achterhalen waar het onderzoek over gaat en welke resultaten het heeft opgeleverd, zonder dat diegene de hele scriptie hoeft te lezen.
Structuur managementsamenvatting
De samenvatting bevat doorgaans niet meer dan 4 à 5 alinea’s. De informatie noteer je op volgorde van de hoofdstukken. Je begint dus bij de inleiding en eindigt bij de conclusies/aanbevelingen. Let erop dat het geen opsomming wordt, maar een samenhangend geheel.
Alinea 1: Afstudeeropdracht
Beschrijf in de eerste alinea waar het onderzoek over gaat (onderwerp) en wat ertoe heeft geleid dat je bij dat onderwerp uitmondde (aanleiding). Behandel vervolgens kort de probleemstelling, centrale vraagstelling, doelstelling en relevantie van het onderzoek. Vermeld ook kort het type onderzoek.
Alinea 2: Onderzoeksmethoden
In de tweede alinea geef je inzicht in de doelgroep, de wijze waarop het onderzoek tot stand is gekomen en welke onderzoeksmethoden hierbij zijn gehanteerd. Beargumenteer ook kort waarom voor die methoden en variabelen is gekozen.
Alinea 3: Resultaten
Hier staan de belangrijkste bevindingen centraal. Beschrijf de resultaten in woorden in plaats van getallen of statistieken. Benoem de meest opmerkelijk resultaten, verklaar deze en vergelijk ze met de literatuur.
Alinea 4: Conclusies en aanbevelingen
In de laatste alinea komen de belangrijkste conclusies kort aan bod. Je sluit de alinea af met een aantal aanbevelingen.
Schrijftips
De informatie in de samenvatting moet terug te vinden zijn in de scriptie. Hierbij is het wel belangrijk dat je die informatie herschrijft. Het is dus niet de bedoeling dat je zinnen uit andere hoofdstukken kopieert en plakt in de samenvatting.
De samenvatting schrijf je op het einde, wanneer alle andere onderdelen van de scriptie (bijna) afgerond zijn. Logischerwijs schrijf je de samenvatting in de voltooid tegenwoordige tijd (“uit de resultaten is gebleken dat”). De samenvatting plaats je na het voorwoord en voor de inhoudsopgave.
Tip: laat je samenvatting door een ander lezen. Een objectieve lezer kan je attenderen op spel- of taalfouten, en kan zo tevens beoordelen of de samenvatting begrijpelijk is.
Checklist managementsamenvatting
✓ De samenvatting beslaat niet meer dan 1 A4.
✓ Het is geschreven in de voltooid tegenwoordige tijd.
✓ Het onderwerp, de probleemstelling, doelstelling en relevantie zijn benoemd.
✓ Je benoemt om welk soort onderzoek het gaat (bijvoorbeeld literatuurstudie).
✓ Je benoemt de centrale vraagstelling.
✓ De onderzoeksmethoden en werkwijze zijn beknopt beschreven.
✓ Alleen de belangrijkste resultaten zijn beknopt weergegeven.
✓ De resultaten worden kort verklaard of vergeleken met de literatuur.
✓ De conclusie(s) zijn beknopt vermeld.
✓ De suggesties voor vervolgonderzoek komen aan bod.
✓ Eventuele aanbevelingen zijn bondig opgenomen.
✓ Het bevat geen nieuwe informatie, geen citaten, figuren of tabellen.