Procedure van het CBE
Gepubliceerd op 14 januari 2022 door R. van Ravenstein
Ben je het niet eens met een beslissing of de gang van zaken rond het afstuderen? Bijvoorbeeld omdat je scriptie is afgekeurd, dan kun je een melding doen bij de examencommissie van jouw opleiding.
Mogelijkerwijs ben je het niet eens met de uitspraak van de examencommissie. In dat geval kun je beroep aantekenen bij het College van Beroep voor de Examens (CBE). Het CBE onderzoekt vervolgens of de examencommissie in alle redelijkheid tot die beslissing is gekomen. De procedure van het CBE is als volgt:
Stap 1: Beroepschrift indienen
Als je het niet eens bent met een beslissing van de examencommissie, dan kun je binnen zes weken een beroepschrift indienen bij het CBE. In het beroepschrift geef je aan tegen welke beslissing je in beroep gaat en op basis van welke gronden. Van belang is dat je een kopie toevoegt van de beslissing waartegen je in beroep gaat.
Indien je een fout hebt gemaakt wat betreft de vorm van het beroepschrift, dan stelt het CBE je hiervan op de hoogte en krijg je de gelegenheid om dit binnen een bepaalde termijn te rectificeren.
Stap 2. Eventuele minnelijke schikking
Eerst stuurt het CBE het beroepschrift naar de examencommissie van jouw opleiding en wordt verkend of een (minnelijke) schikking mogelijk is, alvorens het beroep officieel in behandeling wordt genomen. De examencommissie neemt vervolgens binnen twee à drie weken contact met je op.
Het CBE onderzoekt zorgvuldig of de feiten waarop de examencommissie de beslissing heeft genomen correct zijn en of de motivering klopt.
Vervolgens zal de examencommissie proberen om samen met jou tot een oplossing te komen. De examencommissie laat daaropvolgend aan het CBE weten of een minnelijke schikking tot stand is gekomen.
Stap 3. Het verweerschrift
De volgende stap in de procedure van het CBE is het verweerschrift. Zijn jullie niet tot een minnelijke schikking gekomen, dan dient de examencommissie een verweerschrift in bij het CBE. Hierin worden onder andere de beslissing waartegen het beroep is ingesteld en de gronden waarop die beslissing is genomen nader toegelicht en gaat zij in op de gronden die door jou zijn aangevoerd.
Stap 4. De behandeling ter zitting
Het CBE zal beide partijen horen op een gezamenlijke openbare hoorzitting. Deze hoorzitting vindt plaats op de eerstvolgende beschikbare zittingsdatum. Beide partijen worden minimaal 10 dagen voor de zitting opgeroepen.
De zitting kan in principe niet worden uitgesteld, ook niet als beide partijen dit verzoeken. Alleen onder zeer bijzondere omstandigheden en met een goede onderbouwing kan hiervan worden afgeweken.
Tijdens de zitting zullen zowel jij als de examencommissie de gelegenheid krijgen jullie standpunt mondeling toe te lichten. Het CBE kan hiernaast vragen stellen om bepaalde punten te verduidelijken. Het is dus belangrijk dat je de zitting goed voorbereidt door te anticiperen op mogelijke vragen en goede antwoorden te formuleren.
Stap 5. Uitspraak
De laatste stap van de procedure van het CBE is de uitspraak. Het CBE zal haar uitspraak baseren op alle beschikbare schriftelijke stukken en op hetgeen tijdens de zitting naar voren is gebracht. De (schriftelijke) uitspraak zal uiterlijk binnen 4 tot 6 weken na de hoorzitting geschieden.
Enkel in bijzondere gevallen kan het CBE deze termijn met 14 dagen verlengen. Uitstel is uiteraard ook mogelijk als beide partijen hiermee instemmen.
Stap 6. Na de uitspraak
Mogelijkerwijs ben je het niet eens met de uitspraak van het CBE. Je kunt in dat geval binnen 6 weken beroep instellen bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) in Den Haag.