Opvallen met jouw sollicitatiebrief en cv
Gepubliceerd op 20 mei 2016 door Farah
Je hebt dat papiertje eindelijk op zak en bent gepromoveerd tot een gediplomeerde sollicitant op zoek naar die droombaan. Je boort je eigen netwerk aan, je reageert op tal van online vacatures, maar je krijgt maar geen uitnodiging om op gesprek te komen. Wat doe je nou verkeerd? Ik zal je een geheimpje verklappen: jij bent niet de enige die op zoek is naar een baan. Opvallen met jouw sollicitatiebrief en cv is daarom ontzettend belangrijk. Jouw potentiële werkgever krijgt namelijk tientallen, of zelfs honderden sollicitatiebrieven en cv’s binnen voor de functie waarop ook jij hebt gesolliciteerd.
De sollicitatiebrief en cv zijn jouw visitekaartjes
Een sollicitatiebrief en cv zijn jouw visitekaartjes, en daarom is het ontzettend belangrijk dat deze opvallen bij de werkgever. Weet je zeker dat jouw sollicitatiebrief en cv geen taal- en spelfouten bevatten? Speelt jouw sollicitatiebrief in op de behoefte van het bedrijf? Is jouw cv up-to-date? Dit zijn allemaal vragen die belangrijk zijn om jezelf af te vragen, voordat je solliciteert bij jouw (potentiële) werkgever.
De volgende tips helpen jou om op te vallen bij jouw potentiële werkgever
Zorg dat je weet wat de vacature inhoudt. Door je goed in te lezen in de functieomschrijving, kun je je sollicitatiebrief gerichter schrijven en hierdoor de interesse wekken van de werkgever. Zorg dat je sollicitatiebrief verfrissend en niet té formeel is. De toon van de sollicitatiebrief moet niet alleen bij het bedrijf passen, maar ook bij jezelf.
- Gebruik geen lange zinnen en wees ‘to the point’.
- Verkoop jezelf, maar overdrijf niet. Benoem je sterkte eigenschappen en hoe deze helpen bij het invullen van de functie. Overdrijf niet, je bent geen Superman.
- Beschrijf dat jij past binnen het bedrijf, dit kun je onderbouwen met jouw ambitie en motivatie.
- Benoem ervaringen die relevant zijn voor de functie, je aanpak en het resultaat ervan.
- Zorg dat je sollicitatiebrief geen taal- en spelfouten bevat. Taalfouten in je sollicitatiebrief zijn een ‘no go’.
In de ontvangstbevestiging staat vaak wanneer je een reactie kunt verwachten. Wacht deze termijn dan ook af. Is de datum verstreken en heb je nog niets ontvangen? Dan is het verstandig om te bellen. Is er geen termijn aangegeven? Dan is het gebruikelijk twee weken na sluiting van de vacature contact op te nemen.
Vind je het nog steeds lastig om indruk te maken met jouw sollicitatiebrief? Schakel dan één van onze ervaren editors in om je verder te helpen.