5 tips: onderhandelen tijdens een sollicitatiegesprek
Gepubliceerd op 19 april 2017 door Farah
Je bent uitgenodigd op gesprek en een stap dichter bij die job. Je wilt het beste uit het gesprek halen zonder je potentiële werkgever af te schrikken. In dit artikel leggen we uit hoe je jouw kans op succesvolle onderhandelingen vergroot. Hoe kun je het beste onderhandelen tijdens een sollicitatiegesprek?
Tip 1: Wees goed voorbereid
Deze tip lijkt voor de hand liggend, maar je hebt je vast een keer gerealiseerd dat je je beter had kunnen voorbereiden. Zorg daarom ten eerste ervoor dat je goed voorbereid het gesprek ingaat. Zoek uit wat de core business van het bedrijf is en wat het succesvol maakt. Bedenk van hieruit hoe jij aan dat succes zou kunnen bijdragen en waarom jij dé perfecte kandidaat bent. Verder is het belangrijk om alvast te onderzoeken wat het gebruikelijke salaris is voor de functie waarnaar je solliciteert.
Tip 2: Neem een zelfverzekerde houding aan
Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan wanneer de zenuwen door je lijf gieren. Bedenk wel dat het belangrijk is dat je ontspannen overkomt tijdens het sollicitatiegesprek, hierdoor kom je ook zelfverzekerder over. Je wilt uiteraard niet dat je potentiele werkgever de indruk krijgt dat je wanhopig op zoek bent naar een baan. Ook is het goed om niet alleen vragen te beantwoorden, maar ook zelf vragen te stellen over het bedrijf. Toon interesse en scoor extra punten.
Tip 3: Zeg niet te snel ‘ja’
Het College voor de Rechten van de Mens heeft inmiddels bevestigd dat vrouwen over het algemeen minder betaald krijgen dan hun mannelijke collega’s, voor exact hetzelfde werk. Ben je een vrouw? Ga dan niet te snel akkoord met het voorstel van je toekomstige werkgever. Je kunt over vrijwel alle arbeidsvoorwaarden onderhandelen. Probeer te achterhalen wat jouw toekomstige werkgever te bieden heeft en speel daar handig op in.
Tip 4: Wees eerlijk
Verkoop jezelf niet beter dan je bent. Dit kan later echt voor problemen zorgen wanneer je jouw beloftes niet kunt waarmaken. Je komt dan niet alleen onprofessioneel over, ook kan het de vertrouwensband met je werkgever beschadigen. Baseer daarom zowel jouw cv als het sollicitatiegesprek op waarheden, uiteindelijk moet je het toch zelf waarmaken.
Tip 5: Speel een tikkeltje ‘hard-to-get’
Solliciteren lijkt in veel opzichten op daten. Ook werkgevers willen vaak wat ze niet (meteen) kunnen krijgen. De vijfde tip is dan ook om aan te tonen dat je de functie heel leuk vindt, maar niet nodig hebt. Toon uiteraard je enthousiasme voor de job tijdens de afsluiting van het gesprek. Maar geef wel aan dat je nog een ander sollicitatiegesprek in je agenda hebt staan ;).