Onderhandelen over je salaris
Gepubliceerd op 9 november 2018 door Farah
Tegenwoordig liggen de banen niet voor het oprapen. Het kan voorkomen dat je solliciteert in een branche waar je nog niet veel van afweet en dat je dus ook niet goed weet wat je zou moeten verdienen. Het is dan goed om jezelf voor te bereiden op het sollicitatiegesprek en het eventuele onderhandelingsproces.
Liever onderhandelen of geld mislopen?
Bijna de helft van alle mensen die solliciteren, slaat het onderhandelingsproces over en gaat akkoord met het eerste bedrag dat hen aangeboden wordt. Dit is een gemiste kans, uit onderzoek blijkt namelijk dat je hierdoor gemiddeld €4.300,- per jaar misloopt. Dat bedrag is wel het onderhandelen waard.
Niemand vindt onderhandelen leuk en makkelijk is het zeker niet. Net als dat meteen toehappen een slechte indruk maakt, is het woord ‘nee’ uit den boze tijdens het onderhandelen. Er zijn dus dingen die je beter niet en dingen die je juist wél kunt zeggen tijdens het onderhandelingsproces.
Niet doen: meteen ‘ja’ zeggen
Geen enkele onderhandeling ter wereld begint met het definitieve bod. Ga je het onderhandelingsproces – het woord proces zegt het al – dan is er altijd ruimte om de voorstellen heen en weer te laten gaan. Door meteen ja te zeggen wek je daarnaast de indruk dat je niet heel strijdlustig bent.
Wel doen: verdiepen in functie/branche
Het is van belang dat je weet welk salaris realistisch is met betrekking tot de functie die je gaat bekleden en eventueel de ervaring die je de afgelopen jaren hebt opgedaan bij andere werkgevers. Hiervoor kun je een online salariskompas raadplegen.
Niet doen: liegen over je vorige salaris
Tijdens het onderhandelen kun je je vorige salaris als een stok achter de deur gebruiken. Het kan verleidelijk zijn om een hoger salaris te noemen dan je feitelijk verdiende bij je vorige werkgever. Dit kun je echter beter niet doen, omdat je nieuwe werkgever om een loonstrookje kan vragen. En cijfers liegen niet.
Wel doen: ontspannen houding tegenover salaris
Laat bij je werkgever vooral doorschemeren dat het jou primair om de inhoud van de werkzaamheden gaat, dus dat je de functie aantrekkelijker vindt dan een bepaald inkomen. Het woord ‘salaris’ kun je dus maar beter niet te vaak laten vallen, dit onderwerp komt vanzelf wel ter sprake. Forceer niks, ontspan, dit zal in je voordeel werken