Modellen: DESTEP-analyse
Gepubliceerd op 22 november 2016 door R. van Ravenstein
De DESTEP-analyse is een hulpmiddel waarmee de macro omgeving van een organisatie middels zes invalshoeken in beeld kan worden gebracht: demografisch, economisch, sociaal-cultureel, technologisch, ecologisch en politiek-juridisch.
De macro omgeving bestaat uit een aantal factoren waarop de organisatie geen invloed kan uitoefenen, maar die echter wel belangrijk zijn voor de bedrijfsvoering. Daarom worden in deze analyse de belangrijke kansen en bedreigingen per invalshoek geïdentificeerd en geanalyseerd.
Waarvoor wordt een DESTEP-analyse gebruikt?
De omgeving waarbinnen organisaties opereren is voortdurend onderhevig aan veranderingen. In deze analyse worden daarom de niet beïnvloedbare elementen rondom een markt in kaart gebracht, waardoor een duidelijk beeld wordt gecreëerd van de omgeving waarbinnen een organisatie opereert.
Deze tool wordt dus ingezet voor de externe analyse als onderdeel van de situatieanalyse en het marketingplan. De output van de analyse kan gebruikt worden om strategieën aan te passen of als input voor de SWOT-analyse.
Samengevat kan de analyse gebruikt worden voor:
- Inzicht in de macro omgeving/factoren van de organisatie
- Externe analyse (als onderdeel van de situatieanalyse en marketingplan)
- Input voor een SWOT-analyse
Hoe ziet een DESTEP-analyse eruit?
De analyse wordt gedaan vanuit een zestal invalshoeken. De kansen en bedreigingen worden onderzocht aan de hand van een aantal relevante factoren. Er bestaat geen vaste lijst met factoren die onderzocht moet worden, maar verschilt per omgeving waarbinnen een organisatie opereert.
Vanuit elke invalshoek worden de factoren grondig onderzocht en bevindingen volledig uitgeschreven. De DESTEP-analyse bestaat uit de volgende invalshoeken:
- Demografisch
- Economisch
- Sociaal-cultureel
- Technologisch
- Ecologisch
- Politiek-juridisch
Demografisch
De demografische factoren hebben betrekking op de ontwikkelingen in de bevolkingssamenstelling en welke potentie deze bieden voor de markt waarbinnen de organisatie opereert. Enkele voorbeelden voor demografische factoren zijn:
- Populatie
- Leeftijdsopbouw
- Etnische samenstelling
Economisch
De economie is altijd in beweging. Veranderingen in de macro-economische factoren kunnen dan ook invloed hebben op de afzetmogelijkheden. Bepaal belangrijke economische factoren voor de onderneming en identificeer kansen en bedreigingen. Enkele voorbeelden van economische factoren zijn:
- BBP
- Inflatie
- Koopkracht
- Werkloosheid
Sociaal-cultureel
De sociaal-culturele factoren hebben betrekking op de normen en waarden van een land of regio. Er wordt bijvoorbeeld nagegaan of de producten van de onderneming in conflict kunnen komen met de heersende cultuur en of ze aansluiten bij de levensstijl. Enkele voorbeelden van factoren zijn:
- Religie
- Gedrag
- Levensstijl
- Normen & waarden
Technologisch
Technologische ontwikkelingen zijn essentieel voor de innovatie van producten en productieprocessen. Deze ontwikkelingen werken vaak in het voordeel van de onderneming, maar soms juist niet. Bepaal belangrijke technologische factoren voor de onderneming en identificeer kansen en bedreigingen. Enkele voorbeelden van factoren zijn:
- Trends
- Innovatie
- Knowhow
- Informatievoorzieningen
Ecologisch
Onder de bevolking ontstaat een steeds beter wordende attitude ten opzichte van het milieu. Voor sommige ondernemingen betekenen dit kansen, voor andere juist bedreigingen. De ecologische factoren hebben altijd betrekking op de fysieke omgeving en het milieu.
- Afval
- Klimaat
- Emissie
- Duurzaamheid
Politiek-juridisch
Alle overheidsbeslissingen zijn kenmerkend voor de politiek-juridische factoren. Zo kan de overheid bijvoorbeeld invloed uitoefenen op factoren in iedere invalshoek. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de continu veranderende regelgeving, zodat snel ingespeeld kan worden op de kansen en bedreigingen.
- Licenties
- Subsidies
- Wetgeving
- Politiek klimaat