• Scriptie nakijkdienst
  • Ervaren taalkundigen
  • Binnen 24 uur

Facebook als bron gebruiken in de APA-stijl

Gepubliceerd op 20 oktober 2021 door R. van Ravenstein

Citeer dit artikel

Facebook als bron gebruiken is volgens de APA-stijl mogelijk, zolang je de bron in de tekst en literatuurlijst op de juiste wijze vermeldt.

Facebook valt volgens de APA-stijl onder de referentiecategorie Online Media en onder de subcategorie Sociale Media.

De bronverwijzing van Facebook in de tekst

Heb je een Facebook-pagina als bron voor je onderzoek gebruikt, dan kun je deze parafraseren of citeren. In de bronvermelding plaats je op de plek van de auteur de achternaam of de naam van de organisatie die de post heeft geplaatst.

De bron kun je op twee manieren vermelden in de tekst, namelijk tussen haakjes of in de lopende zin (narratief):

Tussen haakjes: (Schut, 2021)
Narratief: Schut (2021)

Een Facebook-post parafraseren

Wanneer je een Facebook-post parafraseert, schrijf je de inhoud van de post op in je eigen woorden. Voor de bronverwijzing gebruik je de standaardregels voor bronverwijzingen in de tekst. Je vermeldt dus zowel de auteur als het publicatiejaar.

Een Facebook-post citeren

Wil je een Facebook-post citeren, dan neem je de tekst in zijn geheel over. Omdat een Facebook-post geen sectie-, paragraaf- of paginanummer heeft, verschilt de bronvermelding bij een citaat niet van die bij een parafrase.

De bronvermelding van Facebook in de literatuurlijst

Wil je Facebook als bron gebruiken, bekijk dan eerst of het gaat om een Facebook-post of Facebook-pagina. De bronvermelding van een post verschilt namelijk van die van een pagina.

Facebook-post

In de bronvermelding van een Facebook-post geef je de achternaam, initiaal, publicatiedatum en de eerste 20 woorden van de post weer. Daarnaast vermeld je tussen blokhaken “[ ]” dat het om een statusupdate gaat en geef je de organisatienaam (Facebook) en URL van de pagina weer.

Voorbeeld bronvermelding van een Facebook-post
Schut, H. (2021, 3 mei). Facebookvrienden, mag ik even jullie hulp inschakelen….
    Voor een opname van de Olympische Podcast zijn we op zoek naar een
    [Statusupdate]. Facebook.
    https://www.facebook.com/henry.schut.7/posts/8927549170625527

Facebook-post met multimedia

Een statusupdate op Facebook bevat naast tekst vaak ook een foto, video, infographic of thumbnail naar externe bronnen. Dit vermeld je in een eigen set blokhaken direct na de titel:

Gates, B. (2021, 22 september). If we want to stop Alzheimer’s disease, one of the
    biggest things we need to develop is a reliable, affordable [Video bijgevoegd]
    [Status update]. Facebook. https://fb.watch/8KmuJ5iqI4/

Bevat een Facebook-post uitsluitend een foto, video of infographic, dan komt de set van blokhaken met daarin ‘Statusupdate’ te vervallen.

Facebook-pagina

Volgens de APA-regels kun je ook verwijzen naar een Facebook-pagina in zijn geheel. Op de plek van de publicatiedatum plaats je ‘z.d.’ en op de plek van de titel plaats je ‘Home’.

Tussen blokhaken achter de titel geef je aan dat het om een Facebook-pagina gaat. Bij een Facebook-pagina geef je de datum van raadplegen weer, omdat de pagina is ingericht om van tijd tot tijd te veranderen.

IFLScience. (z.d.). Home [Facebookpagina]. Facebook. Geraadpleegd op 20
    oktober 2021, van https://www.facebook.com/IFLScience

Waar kun je de informatie vinden?

Om de bronvermelding van een Facebook-post te maken, heb je de auteursnaam, publicatiedatum, titel en URL van de post nodig. In de afbeelding hieronder zie je waar je deze informatie kunt vinden.

Facebook als bron gebruiken

Onconventioneel taalgebruik in een Facebook-post

In een Facebook-post kun je apart taalgebruik tegenkomen. Bijvoorbeeld vreemde spelling en vreemd hoofdlettergebruik, hashtags en emoji’s. Voor de titel in de bronvermelding neem je alles een-op-een over.

Is er een emoji in de titel gebruikt, dan moet je deze reproduceren. Lukt dit niet, dan omschrijf je de emoji in blokhaken, bijvoorbeeld: [huilend gezicht]. Zie hier een overzicht van alle emoji’s en bijbehorende omschrijving.

[was_this_article_helpful]
Terug naar overzicht
Scriptie & Verslagen nakijken op taal
Scriptie nakijken op taal & structuur
Scriptie APA-check
CV & sollicitatiebrieven nakijken