Eerste indruk bij een sollicitatiegesprek
Gepubliceerd op 27 augustus 2016 door Farah
Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dat is natuurlijk fantastisch, maar je bent er nog niet. Vaak is het eerste gesprek een kennismaking. Het is daarom belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Met een aantal praktische tips helpen we je een handje op weg.
Zorg dat jouw social media kanalen er ‘netjes’ uitzien
Selecteurs van bedrijven speuren social media af om vooraf een beeld van je te vormen. Foto’s op Facebook waarop je te diep in het glaasje hebt gekeken kun je maar beter privé houden. Een up-to-date LinkedIn profiel met aanbevelingen kan in je voordeel werken. Evenals een professionele profielfoto.
Kleed je correct
Een korte broek en sportschoenen zijn natuurlijk een ‘no-go’, maar dat zijn felle kleuren ook. Uit onderzoek is gebleken dat conservatief kleden strategisch gezien de beste optie is. Zorg dat je kleren schoon en gestreken zijn.
Kom op tijd
Oké deze is best logisch, maar ontzettend belangrijk! Te laat aankomen bij je sollicitatiegesprek laat zien dat je niet punctueel bent, en laat dit nou net een eigenschap zijn dat bedrijven van jou verlangen. Tien minuten van tevoren aanwezig zijn, is meer dan genoeg.
Persoonlijke hygiëne
Correcte kleding maar een onverzorgde toet zal jou niet helpen bij het achterlaten van een goede eerste indruk. Zorg daarom dat je haar goed zit, dat je fris ruikt, je baard geschoren is, dat je geen afgekloven nagels hebt en dat je make-up goed zit. Controleer alles nog even voordat je naar binnen wordt geroepen. Dit kan je mooi doen in die tien minuten.
Wees voorbereid
Je wilt natuurlijk dat je sollicitatiegesprek soepel verloopt. Wees daarom nog grondiger in je onderzoek naar de organisatie dan in je sollicitatiebrief. Zorg dat je weet wat zich binnen de organisatie afspeelt en wat de kerntaken van de functie inhouden, zodat je gericht vragen kan stellen en ze ook kan beantwoorden. Zo wordt het gesprek geen ondervraging, maar een dialoog.
Let op je houding
Een houding als een zitzak geeft een ongeïnteresseerde indruk. Zorg dat je ontspannen overkomt. Een rechte rug, oogcontact en een goede begroeting stralen zelfvertrouwen uit. Met een glimlach kom je warm en vriendelijk over. Zorg ervoor dat je non-verbale communicatie niet te overdreven is. Handgebaren kunnen charismatisch overkomen, het moet alleen niet lijken alsof je solliciteert voor mimespeler.