• Scriptie nakijkdienst
  • Ervaren taalkundigen
  • Binnen 24 uur

Een blog citeren in de APA-stijl

Gepubliceerd op 22 februari 2022 door R. van Ravenstein

Citeer dit artikel

Als je een internetbron raadpleegt, is het type bron soms lastig te bepalen. Is het bijvoorbeeld een webpagina van een website, grijze literatuur of een blog? Als je een blog wilt citeren in de APA-stijl, dan is het van belang dat je de verschillen tussen deze typen bronnen kunt herkennen. De bronvermeldingen zien er namelijk net anders uit.

Wat is een blog?

Een blog is een informatief of inspirerend artikel dat online is gepubliceerd. Een blog verschijnt doorgaans regelmatig, omdat de lezer constant ‘gevoed’ moet worden.

Er bestaan meerdere soorten blogs. Zo zijn er bijvoorbeeld zakelijke blogs, persoonlijke blogs, literatuurblogs, opinieblogs, foodblogs en meer.

Verwarring

Het is soms lastig te bepalen met welk type bron je te maken hebt. Een webpagina van een website, grijze literatuur of een blog kun je immers allemaal raadplegen via het internet.

Een persoonlijke blog of reisblog kun je waarschijnlijk makkelijk identificeren. De meeste verwarring ontstaat echter bij het identificeren van een zakelijke blog of kennisbankartikel. In beide wordt immers kennis gedeeld en beide zijn online te raadplegen.

Volgens de APA-regels heb je hier toch te maken met belangrijke verschillen en daarom hanteer je andere regels bij het opstellen van de bron in de literatuurlijst.

Het verschil tussen een (zakelijke) blog en kennisbankartikel

Stel jezelf de vraag of het artikel is ontworpen om je te helpen bij het oplossen van een probleem en/of je kennis te verrijken, of om ideeën, berichten of producten namens een bedrijf te promoten.

Het grootste verschil tussen een (zakelijke) blog en een kennisbankartikel is de intentie. Als de content ontworpen is om je te helpen bij problemen of is het artikel theoretisch van aard, dan heb je waarschijnlijk te maken met een kennisbank of knowledge base.

Als de content als doel heeft om namens een merk ideeën, berichten en/of producten te promoten, dan kun je het categoriseren als een zakelijke blog.

BlogArtikel Kennisbank

  • Informele tone-of-voice

  • Verrijking praktische kennis

  • Promotie ideeën, berichten of producten

  • Bevat vaak call-to-actions



  • Formele tone-of-voice

  • Verrijking theoretische kennis

  • Lost (potentiële) problemen op

  • Bevat vaak een FAQ-pagina

  • Gestructureerde opslag van kennis

Een kennisbank bevat relevante en informatieve artikelen die betrekking hebben op een (breed) onderwerp, bijvoorbeeld het schrijven van een scriptie.

Het heeft daarnaast een gestructureerde opslag van kennis en is overzichtelijk gepresenteerd, zodat je gemakkelijk en snel relevante informatie binnen een bepaald domein kunt vinden.

Een kennisbankartikel heeft vaak een formele tone-of-voice en omdat het doel is een bepaalde doelgroep te helpen, bevat het in veel gevallen ook een FAQ-sectie. Tot slot kun je in een kennisbank naast artikelen vaak ook publicaties inzien of downloaden.

Hoe citeer je een blog in de APA-stijl?

Een blog citeren in de APA-stijl doe je – net als bij alle andere typen bronnen – altijd middels de auteur-datumnotatie. Je vermeldt eerst de auteur(s) van de blog, gevolgd door het publicatiejaar.

De bronvermelding in de literatuurlijst verschilt daarentegen wel van die van bijvoorbeeld een webpagina van een website of grijze literatuur.

Anders dan bij andere internetbronnen, wordt volgens de APA-regels bij de bronvermelding van een blog in de literatuurlijst niet de titel, maar de organisatienaam gecursiveerd.

De format van een blog in de APA-stijl ziet er als volgt uit:

Auteur, A. (publicatiedatum). Titel. Organisatienaam. https://www.URL

Is een blog een betrouwbare bron?

Heb je voor je onderzoek informatie uit een blog gebruikt, beoordeel dan eerst of de informatie betrouwbaar is. Iedereen kan namelijk een blog schrijven.

Bekijk bijvoorbeeld of je de informatie elders kan verifiëren of controleer of de auteur een autoriteit is binnen zijn of haar vakgebied.

[was_this_article_helpful]
Terug naar overzicht
Scriptie & Verslagen nakijken op taal
Scriptie nakijken op taal & structuur
Scriptie APA-check
CV & sollicitatiebrieven nakijken