Doel van het onderzoek
Gepubliceerd op 8 februari 2017 door R. van Ravenstein
Het is belangrijk om de doelstelling van je scriptie helder te formuleren. Niet alleen voor jou, maar ook voor de opdrachtgever. Lees in dit artikel meer over de formulering van een goede doelstelling.
Wat is het ‘doel van het onderzoek’?
Het formuleren van de doelstelling van jouw onderzoek is een belangrijke stap in de voorbereiding op het onderzoek. Het doel van het onderzoek is daarom ook onderdeel van de inleiding in het onderzoeksvoorstel en wordt geformuleerd vanuit de probleemstelling.
Wat beschrijf je in de doelstelling?
In de doelstelling leg je uit waarom je onderzoek gaat doen. Beschrijf concreet wat je met het onderzoek wilt bereiken en wat het onderzoek moet opleveren. Dit is echter nooit het oplossen van het probleem, maar in veel gevallen het uitbrengen van advies (tenzij onderdeel van de opdracht ook het implementeren van een deel van de aanbevelingen is).
In het ‘doel van het onderzoek’ beschrijf je:
- welke kennis en inzicht je wilt verkrijgen;
- voor wie je deze inzichten wilt verkrijgen;
- waarvoor deze kennis en inzichten nodig zijn;
- de relevantie van het onderzoek.
Verschillende typen doelstellingen
Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen (1) het doel van de opdrachtgever (managementdoelstelling) en (2) het doel van jouw onderzoek (onderzoeksdoelstelling).
Managementdoelstelling vs. onderzoeksdoelstelling
Opdrachtgevers en studenten hebben vaak deels verschillende belangen en doelen. Opdrachtgevers willen meestal dat een probleem wordt opgelost. Zo omvat de managementdoelstelling vaak het overkoepelende doel van waaruit de hoofdvraag geformuleerd wordt.
De onderzoeksdoelstelling staat in dienst van de managementdoelstelling, is specifieker en richt zich meer op het bijdragen aan het verwezenlijken van het doel van de opdrachtgever. De onderzoeksdoelstelling staat dan ook in relatie met de onderzoeksvraag.
Waarom het ‘doel van het onderzoek’ beschrijven?
Met de formulering van de doelstelling toon je niet alleen de relevantie van jouw onderzoek aan, maar verschaf je ook de opdrachtgever een helder beeld van de verwachtingen.
Relevantie
Met de relevantie toon je aan waarom jouw onderzoek belangrijk is. Dit kan bijvoorbeeld een praktische, theoretische, maatschappelijke of wetenschappelijke relevantie zijn.
Verwachtingen op één lijn
Het is daarnaast belangrijk dat de opdrachtgever en student op één lijn zitten wat betreft de verwachtingen van het onderzoek. Met een concrete en volledige doelstelling laat je geen ruimte voor valse verwachtingen.
Voorbeelden
Formuleringen
De volgende formuleringen kunnen je helpen om de doelstelling te formuleren:
- Het doel van het onderzoek is meer inzicht te verkrijgen in … zodat/om/waarmee/waardoor (wat kan de opdrachtgever met deze informatie bereiken?)
- De doelstelling van het onderzoek is kennis te verwerven/vergaren over … zodat/om/waarmee/waardoor (wat kan de opdrachtgever met deze informatie bereiken?)
- De doelstelling van het onderzoek is het beter begrijpen van … zodat/om/waarmee/waardoor (wat kan de opdrachtgever met deze informatie bereiken?)
Andere mogelijke formuleringen zijn:
- Het doel van het onderzoek is …
- Het doel van dit experiment is te onderzoeken of en in welke mate de hypotheses opgaan voor … en …
- Deze studie is een eerste stap om te bekijken in hoeverre …
- In dit onderzoek wordt de relatie onderzocht tussen … en …
- Dit onderzoek biedt inzicht in de mate waarin …
Doelstelling
‘Het doel van dit onderzoek is om inzicht te verkrijgen in de factoren die bijdragen aan klanttevredenheid bij huidige klanten van bedrijf X, om zo het management een advies te kunnen geven over hoe de huidige klanten beter aan bedrijf X te binden zijn’.
Heb je nog vragen over het doel van het onderzoek? Laat het ons weten.