De relevantie van je onderzoek
Gepubliceerd op 17 juli 2017 door R. van Ravenstein
Voordat je kunt beginnen met het schrijven van een scriptie, moet je een scriptieonderwerp hebben gekozen. Het onderwerp en de bijbehorende centrale onderzoeksvraag moeten relevant zijn. Met de relevantie wordt de toegevoegde waarde van jouw onderzoek bedoeld, voor de praktijk of wetenschap.
Het scriptieonderwerp moet op de eerste plaats natuurlijk relevant zijn voor je opleiding en het bedrijf waarvoor je onderzoek doet.
Een onderzoek kan op 3 manieren relevant zijn:
- wetenschappelijk/theoretisch relevant
- praktisch relevant
- maatschappelijk relevant
Wetenschappelijk/theoretisch relevant
Een onderzoek is wetenschappelijk relevant wanneer het belangrijk is voor andere wetenschappers. Het onderzoek moet dan wel bijdragen aan de (wetenschappelijke) kennis voor de nieuwe theorievorming van een bepaald vakgebied. Dit kan bijvoorbeeld onderzoek zijn om een bepaald begrip beter te definiëren of onderzoek naar de verklaring van een fenomeen of de wijze waarop het werkt.
Praktisch relevant
Het onderzoek is praktisch relevant wanneer het een praktisch probleem voor een bepaalde groep in de beroepspraktijk helpt op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn dat de interne processen wil verbeteren of wil onderzoeken waarom het personeelsverloop op een bepaalde afdeling zo hoog is. Wanneer een onderzoek praktisch relevant is, levert het dus een bijdrage aan de verbetering van de beroepspraktijk.
Maatschappelijk relevant
Het onderzoek is maatschappelijk relevant wanneer het bijdraagt aan de kennis voor de verandering/oplossing van een maatschappelijk vraagstuk. Dit probleem kan zich voordoen in bijvoorbeeld de industrie, gezondheidszorg, het onderwijs of beleid.
Voorbeelden van maatschappelijke vraagstukken: klimaatsverandering, sociale cohesie, armoede, isolement, gezondheid.
Hoe kom je te weten wat de relevantie van jouw onderzoek is?
Hbo-studenten doen tijdens hun opleiding kennis en vaardigheden op die praktijkgericht zijn, daarom doen zij meestal onderzoek dat is geworteld in de beroepspraktijk en sterk verbonden is aan een toepassingscontext. Het onderzoek is voor hbo-studenten dan ook vrijwel altijd praktisch relevant.
Studenten die een universitaire opleidingen volgen vallen onder het wetenschappelijk onderwijs. Onderzoek dat je verricht voor een universitaire opleiding is dan ook meer theoretisch georiënteerd, omdat het meer gericht is op het genereren van nieuwe wetenschappelijke kennis op basis van theoretische vraagstukken. Deze onderzoeken hebben een wetenschappelijke relevantie.
Ook kan jouw onderzoek een maatschappelijke relevantie hebben. Het moet dan wel een bijdrage leveren aan de kennis voor de oplossing van een maatschappelijk vraagstuk.
Waar toon je de relevantie van jouw onderzoek aan?
De relevantie van je onderzoek vermeld je in de inleiding. Doorgaans wordt deze genoemd aan het einde van hoofdstuk 1 vóór de leeswijzer.