• Scriptie nakijkdienst
  • Ervaren taalkundigen
  • Binnen 24 uur

De publicatiedatum in de APA-stijl

Gepubliceerd op 13 december 2021 door R. van Ravenstein

Citeer dit artikel

Het opstellen van bronnen in de APA-stijl doe je aan de hand van vier referentie-elementen: auteur, datum, titel en bron. In dit artikel leggen wij uit hoe je de publicatiedatum in de APA-stijl verwerkt en waar je rekening mee moet houden.

De basics 

Voordat we dieper ingaan op de wat specifiekere regels omtrent de publicatiedatum in de APA-stijl, bespreken we eerst de basics.

Het verschil tussen publicatiejaar en publicatiedatum

Het verschil tussen het publicatiejaar en de publicatiedatum in de APA-stijl is dat je bij het publicatiejaar uitsluitend het jaartal weergeeft, terwijl je bij de publicatiedatum hieraan ook de maand en dag toevoegt.

Format van het datumelement

In de tekst

In de tekst geef je altijd alleen het publicatiejaar weer (uitzondering daargelaten). Je verwerkt in het datumelement in de tekst dan ook nooit de dag en maand waarop het werk is gepubliceerd.

Volgens Ardern (2020) is . . .

× Volgens Ardern (2020, 10 juni) is . . .

Het jaartal staat altijd tussen haakjes, of je nou de bron in narratieve vorm vermeldt of tussen haakjes plaatst. Bij een narratieve verwijzing vermeld je de auteur(s) in de lopende tekst, gevolgd door het publicatiejaar tussen haakjes.

Geef je de bronverwijzing tussen haakjes weer, dan komen zowel de auteur(s) als het publicatiejaar tussen haakjes te staan.

Narratief:    Barends (2021)

Tussen haakjes:   (Barends, 2021)

In de literatuurlijst

Bij bronvermeldingen in de literatuurlijst worden ietwat specifiekere regels toegepast. Hier bepaalt het type bron namelijk of je het publicatiejaar of de -datum in het datumelement gebruikt.

Er zijn echter enkele uitzoderingen. Bij sommige bronnen moet je namelijk het datumbereik of de periode in het datumelement weergeven.

Bekijk hier een overzicht van hoe je het datumelement per type bron weergeeft.

Jaartal: (2021).
Boek, journal, jaarverslag, scriptie, rapporten en grijze literatuur, film, foto, review, dataset (gepubliceerd), computer software, mobiele apps.

Jaartal en maand: (2021, januari).
Webpagina, magazines, TED Talk.

Jaartal, dag en maand: (2021, 16 januari).
Webpagina, krantenartikel, magazine artikel, blog posts, persbericht, TV-serie aflevering, social media posts, YouTube-video, rapporten en grijze literatuur, social media-posts, TED Talk, review, podcast aflevering.

Jaartal en begin- en einddatum, periode: (2021, 16-20 januari)., (2014-2020).
Conferentiesessie of -presentatie, TV-serie, podcast, dataset (niet gepubliceerd).

Bron zonder publicatiedatum

Mogelijk wil je een bron met ontbrekende elementen citeren, bijvoorbeeld een webpagina zonder datum. In het datumelement bij bronnen zonder publicatiedatum geef je niet het jaartal weer, maar de afkorting ‘z.d.’ (zonder datum). Dit doe je zowel in de tekst als in de literatuurlijst.

Narratief: Volgens 24editor (z.d.) is . . .
Tussen haakjes: . . . taalvaardigheid achteruit (24editor, z.d.).

Literatuurlijst: 24editor. (z.d.). . . .

Schrijf je een Engelstalige tekst, dan geef je op de plek van de datum ‘n.d.’ (no date) weer.

Narratief: According to 24editor (n.d.) . . .
Tussen haakjes: . . . aren’t improving (24editor, n.d.).

Literatuurlijst: 24editor. (n.d.). . . .

Bijzondere gevallen

Mogelijk kun je geen publicatiedatum vinden, omdat het werk nog niet is gepubliceerd. Als dit op korte termijn wel gaat gebeuren, omdat het is geaccepteerd voor publicatie, dan vervang je het jaartal in het bronelement door de woorden ‘in druk’ (Engels ‘in press’).

Heeft een werk geen publicatiedatum, omdat het niet is gepubliceerd (en dit ook niet gaat gebeuren) of omdat het onderzoek nog in volle gang is, gebruik dan in het datumelement respectievelijk het jaar waarin het werk is geproduceerd en het laatste jaar waarin hieraan gewerkt wordt.

Bronnen met eenzelfde auteur(s) en publicatiejaar

Wellicht wil je meerdere werken van een auteur met hetzelfde publicatiejaar citeren. Om te verhelderen naar welke bron je verwijst, worden bij iedere bron de opeenvolgende letters van het alfabet achter het publicatiejaar toegevoegd.

Heb je bijvoorbeeld drie verschillende werken uit 2021 van een bepaalde auteur gebruikt, dan komt het datumelement van iedere bron er als volgt uit te zien: (2021a), (2021b) en (2021c).

Om te bepalen welke bron de letter a, b of c krijgt, kijk je naar de eerste letter(s) van de titel van het werk. De bronnen worden namelijk op basis van alfabetische volgorde van de titel in de literatuurlijst verwerkt.

In de tekst

Narratief: 24editor (2021a, 2021b)

Tussen haakjes: (24editor, 2021a, 2021b)

In de literatuurlijst

Van der Meulen, K. (2021a). . . .
Van der Meulen, K. (2021b). . . .

Bronnen met eenzelfde auteur(s) zonder publicatiejaar

Mogelijkerwijs hebben bronnen die je wilt citeren dezelfde auteur(s) en is het publicatiejaar van het werk onbekend. In dat geval voeg je het koppelteken tussen ‘z.d.’ en de letter toe.

Van der Meulen, K. (z.d.-a). . . .
Van der Meulen, K. (z.d.-b). . . .

Volgorde datum bij meervoudige bronverwijzing

Wil je in de tekst op dezelfde plek verwijzen naar meerdere werken van dezelfde auteur met verschillende publicatiedata, dan plaats je de jaartallen in de bronverwijzing op chronologische volgorde.

(Ryan & Deci, 1997, 2001, 2011)

Als je op dezelfde plek wilt verwijzen naar verscheidene werken van andere auteurs, dan neem je de eerste letter van de eerste auteur van een elke bron als uitgangspunt om de volgorde van de bronnen te bepalen.

(Ryan & Deci, 1997, 2001, 2011; Saw & Xu, 1995, 1996)

Vermelden van de raadpleegdatum

De inhoud van sommige online bronnen is ingericht om van tijd tot tijd te veranderen. Bijvoorbeeld een Facebookpagina of een webpagina die maandelijks cijfers bijhoudt van een bepaalde sector.

Als je deze bronnen en veranderbare bronnen die niet gearchiveerd zijn wilt citeren, dan moet je altijd de raadpleegdatum vermelden. Door de raadpleegdatum te vermelden, is het voor de lezer duidelijk welke versie je van de geüpdatete bron hebt gebruikt.

Format: Geraadpleegd op dag maand jaar, van https://. . .

Voorbeeld: Geraadpleegd op 8 december 2021, van https://. . .

Bronnen laten nakijken

Ben je onzeker over of je de publicatiedatum in de APA-stijl correct hebt verwerkt? Dan biedt de APA-check wellicht uitkomst voor jou.

Deze controle op je bronnen zorgt er namelijk voor dat alle bronverwijzingen in de tekst en bronvermeldingen in de literatuurlijst correct zijn weergegeven. De bron wordt bovendien daadwerkelijk voor je opgezocht, verbeterd en eventuele ontbrekende delen  toegevoegd.

[was_this_article_helpful]
Terug naar overzicht
Scriptie & Verslagen nakijken op taal
Scriptie nakijken op taal & structuur
Scriptie APA-check
CV & sollicitatiebrieven nakijken