De literatuurlijst volgens de APA-regels
Gepubliceerd op 3 november 2021 door R. van Ravenstein
Aan het einde van je scriptie of ander onderzoek presenteer je op een nieuwe pagina de literatuurlijst. Hierin neem je alle bronnen op die je hebt gebruikt in je onderzoek. Door de literatuurlijst op te stellen volgens de APA-regels, kunnen lezers de gebruikte bronnen in het onderzoek makkelijk terugvinden en opzoeken.
Benodigde informatie voor de bronvermelding
Om een titelbeschrijving in de literatuurlijst te maken, heb je vier referentie-elementen nodig: auteursnaam of -namen, publicatiejaar/ -datum, titel en bron.
Met de volgende vier vragen kun je ieder referentie-element achterhalen:
- Wie is verantwoordelijk voor het werk (auteur)?
- Wanneer is het werk gepubliceerd (datum)?
- Hoe heet dit werk (titel)?
- Waar kan ik het werk terugvinden (bron)?
Voordat je de bronvermelding maakt, kijk je eerst tot welke referentiecategorie de bron behoort en om wat voor een type bron het gaat. Het type bron bepaalt namelijk hoe de bronverwijzing eruit komt te zien.
Waar vind je de informatie?
Waar je de referentie-elementen kunt vinden om de bronvermelding te maken, hangt af van het type bron en hoe je de bron raadpleegt. Bij gedrukte werken zoals een boek, is de informatie vrij gemakkelijk in de colofon te vinden.
Raadpleeg je bronnen via het internet, dan is het wellicht wat lastiger om de informatie te achterhalen. Vanwege ‘open access’ zijn er verschillende websites en databases waarop onder andere boeken, tijdschriftartikelen en grijze literatuur te vinden zijn.
Studenten vinden het vaak lastig om de benodigde referentie-elementen bij tijdschriftartikelen te vinden. Daarom hebben wij voorbeelden gegeven bij enkele van de meest gebruikte websites, zoals ResearchGate, PubMed, NCBI en SAGE Journals.
De opmaak van de literatuurlijst
Het is belangrijk dat de literatuurlijst voldoet aan de opmaakregels die de APA heeft bepaald. Jouw docent zal hier immers ook op controleren en fouten resulteren in een onvoldoende voor de APA-bronvermelding.
De literatuurlijst plaats je altijd na de brontekst op een nieuwe pagina. De titel centreer je en maak je dikgedrukt. Na de literatuurlijst worden op een nieuwe pagina de bijlagen weergegeven.
Regelafstand
De regelafstand in de literatuurlijst is bepaald op 2,0. Dit geldt voor zowel de regelafstand tussen de afzonderlijke bronnen als in eenzelfde bronvermelding die meerdere regels beslaat.
Selecteer de gehele literatuurlijst, ga in het tabblad ‘Start’ naar ‘Regel- en alinea-afstand’ en zet de regelafstand op 2,0.
Volgorde
De bronnen in de literatuurlijst worden op alfabetische volgorde geplaatst. Hierbij neem je als uitganspunt de eerste letter(s) van de achternaam van de eerste auteur, die vermeld is in de bronvermelding.
Beginnen achternamen van verschillende bronnen met dezelfde letter, dan kijk je naar de tweede letter van de achternaam om de positie in de literatuurlijst te bepalen. Zijn ook de tweede letters van de achternaam hetzelfde, kijk dan naar de derde letter et cetera.
Hebben de auteurs dezelfde achternaam, dan bepalen de initialen welke bron eerder wordt weergegeven.
Jongbloed, A. L. (2009). . . .
Jongbloed, G. I. (2010). . . .
Jongbloed, G. I., & Wester, K. (2007). . . .
Jongkind, F. (2006). . . .
Opmaak van de bronvermelding
Plaats een punt achter elk element (auteur, datum, titel en bron), met uitzondering van de URL (zoals bijvoorbeeld een weblink of doi).
Auteur: Apello, M.
Datum: (2014).
Titel: Waarom veranderen (meestal) mislukt.
Bron: Boom.
Appelo, M. (2014). Waarom veranderen (meestal) mislukt. Boom.
Beslaat een bronvermelding meerdere regels, dan laat je de bronvermelding vanaf de tweede regel 0,5 inspringen. Hierdoor wordt de literatuurlijst overzichtelijker en kun je direct zien waar een bron begint en waar het eindigt.
Sandberg, J., & Alvesson, M. (2011). Ways of constructing research questions:
Gap-spotting or problematization? Organization, 18(1), 23-44.
https://doi.org/10.1177/1350508410372151
Missende informatie/ elementen voor de bronvermelding
Het kan voorkomen dat er elementen missen die nodig zijn om de bronvermelding te maken, bijvoorbeeld de auteur(s), titel, het publicatiejaar of de bron.
Heb jij een bron met missende elementen, dan gelden er iets andere regels. Gelukkig kent de APA-stijl voor elk missend element een oplossing, zodat je de bron alsnog kunt opnemen in de literatuurlijst.
Afkortingen in bronvermeldingen
In een bronvermelding worden sommige woorden afgekort. De afkortingen zorgen ervoor dat de bronvermelding compacter en de literatuurlijst daarmee overzichtelijker wordt. Wij hebben de meest gebruikte afkortingen op een rijtje gezet.
Onderdeel | Afkorting |
---|---|
editie | ed. |
herziene editie | Herz. ed. |
tweede editie | 2e ed. |
editor (editors) | Red. (Reds.) |
vertaler(s) | Vert. |
zonder datum | z.d. |
pagina (pagina's) | p. (pp.) |
Welke bronnen neem je niet op in de literatuurlijst?
In principe neem je alle geraadpleegde bronnen op in de literatuurlijst. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel, namelijk ‘persoonlijke communicatie’ en bronnen die niet toegankelijk zijn voor derden, zoals bijvoorbeeld het intranet van een organisatie.
Daarnaast neem je bronnen die je wel hebt opgezocht en gelezen, maar niet hebt gebruikt voor je onderzoek, ook niet op in de literatuurlijst. Hetzelfde geldt voor verwijzingen naar gehele websites en interviews die je zelf hebt afgenomen.
Zorg er altijd voor dat je betrouwbare bronnen gebruikt voor je onderzoek. Doe je dat niet, dan neemt de kwaliteit van je onderzoek af en kan je geen solide uitspraken doen.
Hoe maak je een automatische literatuurlijst in Word?
Je kunt ervoor kiezen om de bronnen automatisch te genereren in Word. De literatuurlijst wordt direct volgens de APA-regels weergegeven en de bronnen op alfabetische volgorde geplaatst.
Stappenplan automatische literatuurlijst in Word volgens APA-regels
- Ga in de menubalk van Word naar het tabblad ‘Verwijzingen’ en selecteer ‘APA’ als referentiestijl.
- Ga met de cursor naar de plek in de tekst waar je de bronverwijzing wilt plaatsen.
- Klik in tabblad ‘Verwijzingen’ op ‘Bronvermelding invoegen’.
- Selecteer het type bron en vul de velden in.
- Ga met de cursor op de plek waar je de literatuurlijst wilt plaatsen en klik in het tabblad ‘Verwijzingen’ op ‘Bibliografie’. Selecteer de bibliografie en de automatische literatuurlijst wordt weergegeven.
Literatuurlijst laten nakijken volgens de APA-regels
Twijfel je of je de bronnen in je scriptie conform de APA-regels hebt vermeld? Kies dan ervoor om je bronnen te laten nakijken. Met de APA-check kijkt onze APA-expert alle bronnen, zowel in de tekst als in de literatuurlijst, inhoudelijk voor je na en zorgt ervoor dat deze voldoen aan de APA-regels die gelden voor jouw opleiding.