• Scriptie nakijkdienst
  • Ervaren taalkundigen
  • Binnen 24 uur

De Inhoudsopgave maken in Word | Inclusief voorbeelden

Gepubliceerd op 5 mei 2021 door R. van Ravenstein

Citeer dit artikel

Als je een scriptie of ander onderzoek voor je opleiding schrijft, dan moet je altijd een inhoudsopgave maken, tenzij de tekst minder dan 5.000 woorden bevat. Hoe je een inhoudsopgave in je scriptie verwerkt en wat je hierin opneemt, leggen wij je uit.

Waarom een inhoudsopgave opnemen?

De inhoudsopgave maken is een belangrijk onderdeel van de opmaak van je document. De inhoudsopgave geeft namelijk een overzicht van alle belangrijke onderdelen in je scriptie of ander onderzoek.

Ook brengt de inhoudsopgave structuur aan, waardoor het de lezer makkelijk maakt om snel een bepaald onderdeel te vinden.

Wat neem je op in de inhoudsopgave?

In de inhoudsopgave neem je naast alle hoofdstukken, paragrafen en subparagrafen in de basistekst, ook het voorwoord, de samenvatting, referentie- of literatuurlijst en bijlagen op.

In de inhoudsopgave geef je bij alle bovengenoemde onderdelen ook de paginanummers weer, behalve bij het voorwoord en de samenvatting.

Hoe maak je een automatische inhoudsopgave?

Een automatische inhoudsopgave maken voor een scriptie is vrij eenvoudig. Elk hoofdstuk en elke titel, zoals de informatiepagina, het voorwoord, de samenvatting, inhoudsopgave en bijlagen geef je ‘kop 1’, paragrafen ‘kop 2’, subparagrafen ‘kop 3’ et cetera.

Is het in jouw tekst belangrijk dat de hoofdstukken, paragrafen en subparagrafen genummerd zijn, dan dien je het volgnummer nog wel vóór de titel toe te voegen: 1. Hoofdstuk, 1.1 Paragraaf en 1.1.1 Subparagraaf.

Nadat je alle hoofdstukken, paragrafen en subparagrafen en titels, zoals bijvoorbeeld de literatuurlijst en bijlagen, een kopnummer hebt gegeven, kun je de automatische inhoudsopgave maken.

Klik op ‘verwijzingen’ in de menubalk van Word. In de balk hieronder kun je vervolgens het icoon vinden voor het genereren van de automatische inhoudsopgave.

Automatische inhoudsopgave genereren

Je kunt hier kiezen uit verschillende stijlen, zoals bijvoorbeeld eenvoudig, eigentijds, formeel, klassiek en modern. Voor scripties raden wij aan om te kiezen voor de formele opmaak.

Verschillende opmaakstijlen

Voorbeelden opmaakstijlen inhoudsopgave

Inhoudsopgave opmaakstijl eenvoudig

Inhoudsopgave opmaakstijl eigentijds

Inhoudsopgave opmaakstijl Formeel

Inhoudsopgave opmaakstijl Klassiek

Inhoudsopgave bijwerken

Het kan natuurlijk voorkomen dat je nog hoofdstukken of paragrafen wilt toevoegen of dat je deze hebt verplaatst, waardoor de paginanummers niet meer kloppen. De inhoudsopgave past dit niet automatisch voor je aan. Gelukkig kun je de inhoudsopgave altijd nog bijwerken.

Klik op de titel van de inhoudsopgave. Vervolgens verschijnt boven de titel een kader met een pijl naar beneden. Als je hierop klikt, zie je de optie ‘Tabel bijwerken’.

Inhoudsopgave bijwerken

Alleen paginanummers bijwerken

Heb je bijvoorbeeld tabellen of figuren toegevoegd en begint het volgende hoofdstuk of de volgende paragraaf op een andere pagina, dan kun je uitsluitend de paginanummers in de inhoudsopgave bijwerken.

In zijn geheel bijwerken

Heb je bijvoorbeeld hoofdstukken en/of paragrafen verplaatst en klopt hierdoor de nummering niet meer, dan kun je de inhoudsopgave in zijn geheel bijwerken. De hoofdstuk- en paragraafnummers en de paginanummer wijzigen in de inhoudsopgave automatisch. Uiteraard moet je de titels in de tekst wel eerst het correcte volgnummer geven.

Waar komt de inhoudsopgave te staan?

In een scriptie plaats je de inhoudsopgave tussen de samenvatting en inleiding. Maak je ook gebruik van een tabellen- en/of figurenlijst? Dan plaats je de inhoudsopgave tussen de samenvatting en de tabellen- en/of figurenlijst.

[was_this_article_helpful]
Terug naar overzicht
Scriptie & Verslagen nakijken op taal
Scriptie nakijken op taal & structuur
Scriptie APA-check
CV & sollicitatiebrieven nakijken