Auteursnamen in de APA-stijl
Gepubliceerd op 30 november 2021 door R. van Ravenstein
Als je bronnen gebruikt voor je scriptie of ander onderzoek, is het onvermijdelijk dat je met auteursnamen te maken krijgt. In dit artikel lees je alles over hoe je de auteursnamen in de APA-stijl 7e editie verwerkt.
Wat is de auteur in de APA-stijl?
Het referentie-element auteur is een van de vier elementen die een bron in de APA-stijl opmaken. De overige elementen zijn respectievelijk de datum, titel en bron.
De auteur is degene die verantwoordelijk is voor het werk. Dat kan één persoon of een organisatie zijn, maar dit kunnen ook meerdere personen zijn. Auteursnamen in de APA-stijl kunnen dan ook betrekking hebben op verschillende entiteiten. Een auteur van een werk kan bestaan uit:
- één persoon
- meerdere personen
- een groep (bijv. organisatie of overheidsinstelling)
- een combinatie van personen en een groep
Het auteurselement omvat niet alleen de auteur van een werk, maar ook degenen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de totstandkoming ervan, zoals bijvoorbeeld een editor, regisseur of podcast host.
Format auteursnamen
Wanneer je in de literatuurlijst de auteursnamen in de APA-stijl verwerkt, dan geef je eerst de achternaam weer, gevolgd door de initialen. Om de bronvermelding af te maken voeg je de overige elementen toe.
Auteur, A. A.
Bij 2 auteurs scheid je de auteursnamen van elkaar door middel van een komma en een &-teken.
Auteur, A. A., & Auteur, B. B.
Bij 3 tot met 20 auteurs scheid je de eerste auteursnamen van elkaar door een komma. De laatste en voorlaatste auteursnaam scheid je van elkaar door middel van een komma en een &-teken.
Auteur, A. A., Auteur, B. B., & Auteur, C. C.
Soms bevat een bron wel tientallen auteurs. Gelukkig hoef je deze niet allemaal over te nemen in de bronvermelding, maar bij bronnen tot en met 20 auteurs doe je dat dus wel.
Heeft een bron 21 auteurs of meer, dan vermeld je de eerste 19 auteursnamen, gevolgd door het beletselteken ‘. . .’ en de laatste auteursnaam. Het &-teken wordt in dat geval weggelaten.
Schulz, B., Meyers, H. K., Lee, J., Hess, A., Sørensen, P., Weir, I. I., Wong, X., Brown, L.
S., Pia, L., Piguet, M., Collins, E., De Vries, B., O’Hara, D., Fosha, N., Janssen, K.,
Simons, W., Noble, M., Canan, S., Cable, D., . . . McCurry, S. (2000). . . .
Aantal auteursnamen vermelden in de tekst
In de bronverwijzing in de tekst hoef je niet alle auteursnamen te vermelden. Wanneer je in eenzelfde alinea op meerdere plekken alle auteurs vermeldt, zou dit immers de leesbaarheid niet ten goede komen.
Bij bronnen tot drie auteurs vermeld je alle auteursnamen. Bij bronnen met drie of meer auteurs vermeld je meteen bij de eerste verwijzing uitsluitend de eerste auteur, gevolgd door ‘et al.’ (Latijns voor ‘en anderen’). Je geeft dus maximaal twee auteursnamen weer in een bronverwijzing (uitzondering daargelaten).
Aantal auteurs | Narratief | Tussen haakjes |
---|---|---|
Eén auteur | Jordan (2021) | (Jordan, 2021) |
Twee auteurs | Jordan en Swanson (2021) | (Jordan & Swanson, 2021) |
Drie of meer auteurs | Jordan et al. (2021) | (Jordan et al., 2021) |
Uitzondering op de regel
Er bestaat echter een uitzondering op de regel. Wanneer je bijvoorbeeld twee bronnen met meerdere auteurs hebt gebruikt, waarvan de eerste twee auteursnamen hetzelfde zijn, vermeld je de eerste drie auteurs gevolgd door ‘et al.’.
Jordan, Swanson, Tierney et al. (2021)
Jordan, Swanson, Bloom et al. (2021)
Op deze manier is het voor de lezer duidelijk naar welke bron je wilt verwijzen. Er zou immers bij een verwijzing tweemaal ‘Jordan et al. (2021)’ staan, terwijl het verschillende bronnen betreft.
Tussenvoegsels bij achternamen
Achternamen kunnen één of twee tussenvoegsels hebben, bijvoorbeeld ‘van’ of ‘van der’. Als je een achternaam met tussenvoegsel in de tekst verwerkt, dan komen de tussenvoegsels vóór de achternaam te staan en schrijf je het eerste tussenvoegsel altijd met een hoofdletter.
Van der Hoeven (2021) concludeert dat . . .
Omdat het tussenvoegsel het eerste woord van de achternaam is, neem je dit ook als uitganspunt bij het verwerken van de bron in de literatuurlijst. Moet je bijvoorbeeld de achternaam ‘Ten Cate’ verwerken in de literatuurlijst, dan komt deze bron dus bij alle achternamen die beginnen met de letter ‘T’.
Dubbele voornaam
Auteurs kunnen een dubbele voornaam hebben die gescheiden wordt door een streepje, oftewel het koppelteken. Denk bijvoorbeeld aan ‘Jan-Willem’ of ‘Anne-Marie’.
Voor de bronverwijzing in de tekst vereist dit geen verdere aandacht, aangezien initialen hierin niet worden weergegeven (uitzondering daargelaten). In de literatuurlijst wordt de spatie die de initialen van elkaar scheidt vervangen door het koppelteken ‘–‘.
Schut, J.–W.
In sommige gevallen wordt de tweede voornaam niet met een hoofdletter geschreven, bijvoorbeeld bij Mary-ann of Jamie-lee. Dit soort auteursnamen wordt in de APA-stijl gezien als één naam, waardoor het koppelteken automatisch komt te vervallen.
Nicholson, M.
Initialen bij auteursnamen
Soms heeft een auteursnaam meer dan één initiaal. Ondanks dat er in de APA-handleiding geen regel is die voorschrijft hoeveel initialen je in de bronvermelding moet overnemen, worden hierin nooit meer dan twee weergegeven.
Wij raden dan ook aan om maximaal twee initialen in de bronvermelding op te nemen. De initialen dien je wel altijd van elkaar te scheiden door een punt en een spatie.
Taylor, A. G. (1990). . . .
Wil je een bron met meerdere auteurs weergeven in de literatuurlijst, scheid dan de auteursnamen door een komma en plaats een &-teken tussen de laatste en voorlaatste auteursnaam.
Taylor, A. G., Harman, B., & Lee, H. (1999). . . .
Achtervoegsels bij voornamen
Sommige mannen worden vernoemd naar hun vader of ander familielid en krijgen om de namen van elkaar te onderscheiden een achtervoegsel, bijvoorbeeld ‘Jr.’ (junior) of II (de tweede).
Achtervoegsels neem je alleen over in de bronvermelding in de literatuurlijst en geef je achter de intialen weer. De initialen en het achtervoegsel scheid je door middel van een komma.
Da Silva, G., Jr., & Tavares, P. (2021). . . .
Dubbele achternaam
Auteurs kunnen ook een dubbele achternaam hebben. De twee achternamen geef je in de APA-stijl beide weer en scheid je van elkaar door een streepje, maar dit is niet altijd het geval. Kijk goed hoe de auteursnaam in de bron wordt weergegeven en neem dit over.
Bentinck-Van Wijngaarden, A.
Delgado Socas, P.
Auteurs met dezelfde achternaam citeren
Wanneer bij een meervoudige bronverwijzing in de tekst de eerste auteurs dezelfde achternamen hebben, dan voeg je de initialen toe om zo onderscheid te maken tussen de twee auteurs, ook al verschilt het publicatiejaar.
. . . wordt bevestigd (N. Verhoeven & Boeije, 2016; R. Verhoeven, 2013).
Volgens N. Verhoeven en Boeije (2016), en R. Verhoeven (2013) . . .
De initialen hoef je in de meervoudige verwijzing niet weer te geven wanneer deze hetzelfde zijn. De initialen hoef je ook niet toe te voegen wanneer meerdere auteurs in eenzelfde bronverwijzing dezelfde achternaam dragen.
. . . wordt bevestigd (De Jong & De Jong, 2021; Verhoeven, 2013).
Volgens De Jong en De Jong (2021), en Verhoeven (2013) . . .
Bron zonder auteur
Het kan voorkomen dat je een bron met ontbrekende informatie wilt gebruiken. In sommige gevallen heeft een bron geen auteur. Er gelden ietwat andere regels voor het vermelden van een bron zonder auteur in de tekst en literatuurlijst.
Bij bronnen zonder auteur geef je op de plek van het auteurselement de titel van het werk weer, zowel in de tekst als in de literatuurlijst. Omdat in de bronvermelding in de literatuurlijst de titel reeds is weergegeven, wordt het titelelement geschrapt.
Bron met een anonieme auteur
Mogelijk heeft een bron die je wilt citeren een anonieme auteur. In dat geval vervang je zowel in de tekst als in de literatuurlijst de auteursnaam voor ‘Anoniem’ (Anonymous voor als je de tekst in het Engels schrijft).
Organisatie als auteur (groepsauteur)
De auteur van een werk is niet altijd een persoon. Het kan namelijk ook een instituut, organisatie, (overheids)instelling of werkgroep zijn, bijvoorbeeld bij een jaarverslag van Phillips of een rapport van GGD Nederland. Volgens de APA wordt dan gesproken van een groep als auteur, oftewel een groepsauteur.
Organisatienamen, (overheids)instellingen of werkgroepen sluit je in de bronvermelding in de literatuurlijst altijd af met een punt.
Hogeschool van Amsterdam. (2020). . . .
Niet in alle gevallen is echter de organisatienaam of (overheids)instelling de auteur van bijvoorbeeld een rapport of (intern) onderzoek. Vaak worden in de colofon van een publicatie specifieke auteurs aangeduid die het onderzoek hebben verricht.
Twee groepen als auteur
Is de auteur van een bron twee groepen, bijvoorbeeld het RIVM en GGD Nederland, dan scheid je deze twee auteurs niet door een komma. De laatste (groeps)auteur wordt echter wel afgesloten met een punt.
RIVM & GGD Nederland. (2021). . . .
Organisatienaam afkorten
Sommige organisatienamen kun je afkorten, denk bijvoorbeeld aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) of de Europese Centrale Bank (ECB). Het afkorten van de organisatienaam doe je echter alleen in de tekst en als de afkorting algemeen bekend is bij het publiek, maar dit is niet verplicht.
Besluit je de organisatienaam in de tekst af te korten, dan schrijf je bij de eerste verwijzing de organisatienaam voluit, gevolgd door de afkorting en het publicatiejaar. Ook als je andere bronnen van deze auteur hebt gebruikt.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, 2021) is . . .
. . . koopkracht gedaald (Centraal Bureau voor de Statistiek [CBS], 2021).
Auteursnamen alfabetiseren in de literatuurlijst
De auteursnamen in de literatuurlijst in de APA-stijl rangschik je op alfabetische volgorde. Je gaat hierbij uit van de eerste letter(s) van de achternaam van de eerste auteur.
Is de eerste auteursnaam bij twee verschillende bronnen hetzelfde, dan neem je de initialen als uitganspunt. Mogelijkerwijs kan je de positie niet bepalen middels de initialen. In dat geval kijk je naar de tweede auteur om de positie in de literatuurlijst te bepalen.
In de regel gaat geen letter altijd vóór wel een letter. Dat betekent dat bijvoorbeeld de naam De Jong vóór De Jonge komt in de literatuurlijst.
De Jong, B. (2012). . . .
De Jong, J. A. (2013). . . .
De Jong, J. C. (2017). . . .
De Jonge, A., & Kessels, P. (2021). . . .
De Jonge, A., & Kessen, B. (2020). . . .
Auteursnamen die beginnen met een cijfer
Bedrijfsnamen die beginnen met een cijfer, zoals 24editor, komen in de literatuurlijst vóór de letter ‘A’ te staan. De volgorde waarin bedrijven die beginnen met cijfer worden verwerkt, hangt af van het cijfer. 24editor komt bijvoorbeeld vóór 3M.
24editor. (2021). . . .
3M. (z.d.). . . .
Alan, R. (2018). . . .
Auteursnamen bij bronnen in de APA-stijl laten controleren
Vind je het lastig om de auteursnamen in de APA-stijl te verwerken, dan kun je kiezen voor onze APA-check. Wij verbeteren alle bronnen in je scriptie of ander onderzoek, zowel in de tekst als in de literatuurlijst.